Puigdemont assegura que ja té lligades les urnes de l'1-O

El president revela en un sopar que aquesta setmana es registrarà la llei del referèndum

La Generalitat recorrerà al TC les amenaces pel FLA i no donarà la llista d'interventors

zentauroepp39353287 barcelona 18 07 2017  pol tica   acto de pdecat en favor del170718210126

zentauroepp39353287 barcelona 18 07 2017 pol tica acto de pdecat en favor del170718210126 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les urnes, la icona principal del referèndum, són un dels grans misteris de l'1-O i objecte d'interès especial per part de tots els actors polítics, favorables i contraris a la consulta. Uns, per demostrar convenciment i unilateralitat. Els altres, per impedir de totes les maneres possibles la convocatòria. Doncs bé, segons assistents a un sopar que va tenir lloc aquest dilluns entre el president i diversos analistes polítics, Carles Puigdemont va assegurar que ja disposa de les urnes per poder celebrar el referèndum. Una afirmació sorprenent considerant que el Govern català de moment no ha confirmat en cap cas cap procediment administratiu previ per disposar d'aquest material

La trobada, avançada pel diari 'Ara' i que ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, va reunir el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, el politòleg Ramón Cotarelo, el secretari general del Diplocat, Albert Royo, i l'escriptor Suso de Toro. 

"Ens va dir que ja tenien les urnes. El veig molt segur de tirar el referèndum endavant i arribar fins al final", explica a EL PERIÓDICO un dels assistents. Un altre dels comensals consultat sobre aquesta qüestió afirma que el que va dir Puigdemont és que el tema de les urnes “està i estarà resolt i potser ja les tenim i tot”. “Jo vaig interpretar que va dir que això de les urnes està resolt, que no és tan important, que treia ferro a l'assumpte”, assegura. Aquest comensal considera que el president va transmetre una imatge molt seriosa i compromesa amb la consulta. “Sense ambigüitats, va dir el que diu sempre, molt seriós”. Fonts pròximes al president avalen més aquesta segona interpretació i sostenen que el que va asseverar Puigdemont en el sopar esmrntat és que ja sap el mecanisme per obtenir les urnes, que ha trobat la manera de burlar el bloqueig per part de l'Estat i aconseguir comprar el material.

S'ha de recordar que la gestió inicial per posar en marxa la compra d'urnes va costar a la consellera de Governació Meritxell Borràs i Francesc Esteve (llavors el seu número dos i actual responsable dels serveis jurídics del Govern) una querella per presumpta prevaricació, desobediència i malversació de fons públics. Curiosament, el concurs previ per homologar empreses que fabriquin les urnes va quedar desert ja que les dues firmes finalistes no complien els requisits fixats. 

En la roda de premsa posterior a la reunió de Govern tant el vicepresident Oriol Junqueras com el portaveu Jordi Turull han evitat confirmar si s'havien comprat les urnes o no. Turull ha mantingut el mutisme si bé, després d'algunes fintes, ha donat a entendre que no les tenen: "Quan disposem de les urnes se n'informarà. No ens passarem el dia desmentint i recontradesmentint coses. El president ha dit el mateix sempre: l'1 d'octubre tindrem urnes. Treballem per omplir-les més que per a una altra qüestió".

En la reunió de Govern s'ha consensuat la doble resposta a l'amenaça de l'Executiu central de tallar l'aixeta del FLA si es destinen diners al referèndum: presentar dos recursos davant el Suprem i el Constitucional perquè "les mesures anunciades [pel Govern central] són desmesurades" i no informar Hisenda dels noms dels interventors de totes les conselleries i organismes públics de la Generalitat i només respondre sobre la gestió econòmica els 13 membres del Consell Executiu.

Encara que les urnes van ser el plat estrella del sopar de Puigdemont, no va ser l'únic sucós que va posar al damunt de la taula. El president va transmetre el seu convenciment que Mariano Rajoy no s'atrevirà a "reprimir" l'1-O pel risc de generar un "escàndol internacional". I també va revelar que la llei del referèndum es registrarà al Parlament abans que finalitzi l'activitat aquest estiu, termini que es compleix aquest divendres. Encara que passi pel registre aquesta setmana la Mesa no l'abordaria fins a l'inici del pròxim període de sessions, després de l'aturada de l'agost. Però el termini es podria escurçar si aquest dimecres s'autoritza la reforma del reglament del Parlament que habilita la Cambra catalana per estar operativa a partir del 16 d'agost. 

Notícies relacionades

El ple de aquest dimecres semba que serà mogudet ja que es consumarà una de les decisions més polèmiques del procés sobiranista: la reforma del reglament portada a terme sense consens per Junts pel Sí i la CUP per permetre aprovar les lleis de desconnexió sense debat ni esmenes. És a dir, l'aprovació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. Fins ara només podia ser tramitat de forma ràpida un projecte de llei del Govern "si la naturalesa del projecte ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet".

Aquesta reforma ha sigut criticada no només pels grups no independentistes sinó també per el nateux 'constitucional català', el Consell de Garanties Estatutàries, que ha instat per unanimitat a retocar el text de la reforma reglamentària perquè vulnera la Constitució i l'Estatut i limita els drets de les minories parlamentàries.