DECLARACIÓ A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Rajoy es prepara a fons la declaració a l'Audiència per "contestar a tot"

Ha escodrinyat els estatuts del PP i les adjudicacions dels ministeris que va ocupar

Maillo recorda que Correa va deixar de treballar quan el president va agafar les regnes del partit

El president del Govern, Mariano Rajoy, dijous passat a Lleida. / DIEGO CRESPO-EFE / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Només falten unes hores perquè Mariano Rajoy faci la seva particular passejada. El president del Govern declararà demà a l’Audiència Nacional com a testimoni en el judici per la primera època de la trama Gürtel, que comprèn des del 1999 fins al 2005). En concret, per la contractació d’empreses de Francisco Correa en les campanyes del Partit Popular del 2003 en un parell de municipis madrilenys. Serà la primera vegada en la història de la democràcia espanyola que un cap de l’Executiu en actiu s’asseu davant d’un tribunal.

Però malgrat aquesta dada i la imatge del president del Govern declarant pel principal cas de corrupció que ha afectat el PP fins ara, el polític gallec espera aquest moment amb «tranquil·litat». «Feia temps que no el veia tan tranquil», va arribar a dir ahir el coordinador del partit, Fernando Martínez-Maillo.

DIES DE PREPARACIÓ

El president de l’Executiu i del PP fa dies que prepara aquest moment amb els seus equips de la Moncloa i de Génova, segons fonts de la direcció popular. «Espera poder contestar a tot amb amplitud, no només un sí o un no», explica un dels seus principals assessors. El president ha passat moltes hores estudiant els estatuts del partit d’aquells anys, en els quals era vicesecretari general, i també tornant a repassar les adjudicacions que es van fer des dels ministeris que en aquells anys va gestionar el dirigent popular (Administracions Públiques, Educació, Presidència i Vicepresidència). Es van estudiar en el seu moment, quan va esclatar l’escàndol de la Gürtel, i s’han tornat a mirar ara: no apareix cap mena de relació de la trama amb els contractes d’aquells departaments efectuats en els anys en què els va encapçalar Rajoy.

L’ARGUMENTARI

Davant les preguntes que s’espera i que s’ha preparat, un argument: ell no tenia «res» a veure amb les campanyes electorals dels municipis investigats en la trama, Pozuelo i Majadahonda, perquè no era feina seva estar pendent d’aquelles despeses, tal com assenyalen els estatuts. Com a vicesecretari del Partit Popular, Rajoy va dirigir les campanyes generals de José María Aznar del 1996 i el 2000, però no va tenir cap implicació en les municipals del 2003. A més a més recordarà, com així va fer Maillo ahir, que l’empresari Correa va deixar de ser contractat pel PP el 2004, el mateix any en què Rajoy va pujar a la presidència del partit.

Fonts del partit consideren que la declaració serà curta i que només plantejarà qüestions a Rajoy el representant de l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade), que exerceix l’acusació popular i és la que va sol·licitar que declarés a l’Audiència Nacional el líder dels conservadors. Confia que la resta d’advocats que representen als 34 imputats en el judici no prenguin la paraula, a menys que busquin el seu «minut de glòria» i li preguntin pels papers de Bárcenas, un assumpte que es jutja en una altra peça. 

Notícies relacionades

Fins ara, el president de la sala ha permès certa flexibilitat als advocats quan han tingut davant altres testimonis, però de seguida ha demanat que es torni a l’objecte que s’està jutjant (la campanya a Majadahonda i Pozuelo).

En aquest sentit, Maillo va destacar ahir la relació que existeix entre Adade i el partit socialista. «Tothom sap que són membres del PSOE i que actuen al dictat del PSOE», es va queixar el coordinador general del Partit Popular. Adade està liderada per Javier Ledesma i Mariano Benítez de Lugo, vinculats als socialistes des de fa dècades.