LES PORTADES DE LA PREMSA

Escriptors i artistes catalans, com Serrat, rebutgen l'1-O, esgrimeix 'El País'

Recull l'oposició a una consulta il·legal de Marsé, Mendoza, Coixet i Herralde, entre altres

'La Razón' adverteix que la Guàrdia Civil desplega tota la seva plantilla a Catalunya davant el referèndum

portada-el-pais-24-07-2017

portada-el-pais-24-07-2017
portada-mundo-24-07-2017
portada-la-razon-24-07-2017
portada-abc-24-07-2017
portada-la-vanguardia-24-07-2017
portada-ara-24-07-2017
portada-el-punt-avui-24-07-2017

/

3
Es llegeix en minuts
Javier Martínez / Barcelona

En paral·lel a les prèvies sobre la declaració de Mariano Rajoy davant l'Audiència Nacional com a testimoni en el 'cas Gürtel', dos diaris de Madrid aporten aquest dilluns la seva contribució a l'ofensiva contra la celebració del referèndum sobiranista de l'1 d'octubre. 'El País', que el dia anterior destacava l'alarma dels empresaris pel desafiament independentista, obre la seva portada amb una enquesta entre artistes i intel·lectuals catalans que rebutgen un referèndum il·legal. Com a cap de cartell, el diari esgrimeix Joan Manuel Serrat i destaca aquesta opinió del cantautor: "Jo no aniria a votar en unes eleccions que no apel·lessin a la majoria". I afegeix en primera pàgina les d'Eduardo Mendoza ("És un procés descarrilat") i de Juan Marsé ("La consulta és rigorosament incompatible amb l'Estat de dret").

Culpes al Govern del PP

En la informació interior, el rotatiu madrileny també ofereix les opinions d'altres artistes i intel·lectuals com la directora de cine Isabel Coixet, l'actor i director de teatre Mario Gas, el dissenyador Javier Mariscal, l'editor Jordi Herralde, l'acadèmic Francisco Rico o els escriptors Valentí PuigJosep Ramoneda i Núria Amat. La majoria dels consultats per 'El País' són crítics amb l'abast de la deriva sobiranista, però molt especialment censuren l'actitud i l'agressivitat del Govern de Mariano Rajoy durant anys a les reclamacions de Catalunya i a qui culpen d'haver provocat la tensió actual. El diari completa la sèrie amb una entrevista amb Miquel Iceta, en què el primer secretari del PSC assegura: "Tots els nostres alcaldes respectaran la llei: si algun se la saltés, seria inhabilitat".

La Benemèrita, a punt

Per la seva part, 'La Razón' porta a la seva primera pàgina una informació en què subratlla que la Guàrdia Civil ja té tots els seus efectius a Catalunya de cara al referèndum de l'octubre, després de cobrir les places vacants que el cos tenia en les plantilles de les unitats d'Informació, Policia Judicial i Seguretat Ciutadana, que xifrava en el 30%. El diari conservador cita una font coneixedora del cas per explicar que aquesta actuació respon al desafiament sobiranista: "Es tracta d'una decisió lògica de responsabilitat d'Estat", afirma. 

Els titulars de les portades 

El País: "Escritores y artistas rechazan el referéndum ilegal. Miquel Iceta, primer secretario del PSC: "Todos nuestros alcaldes respetarán la ley; si alguno se la saltara, sería inhabilitado""; "El éxodo de los menores inmigrantes. La Junta de Andalucía refuerza sus centros de acogida ante una avalancha inusitada"; "El Gobierno sale al rescate de las nueve autopistas en quiebra"; "Maduro detendrá "uno a uno" a los 33 magistrados de la oposición".

El Mundo: "El 'testigo Rajoy' declarará ante la Audiencia: "Yo eché a Correa""; "Mikel Landa, de gregario a sucesor"; "Reino Unido disuelve la empresa de Rato y expropia sus bienes"; "Turull desafía al Ejecutivo a que culpe del 1-O al Govern en pleno"; "Las ONG planta cara a la cruzada mediterránea del 'buque ultra'".

Abc: "España. Líder en crecimiento. El FMI sitúa a España a la cabeza de los avances de las economías desarrolladas (3,1%), muy por delante de Alemania (1,8%), el Reino Unido (1,7%), Francia (1,5%) e Italia (1,3%)".

La Razón: "Moncloa diseña la declaración de Rajoy en Gürtel: "Lo importante es cuidar la imagen""; "Silenciados a golpes. Wuilly Arteaga, el violinista icono de las protestas, fue ayer golpeado por la guardia de Maduro"; "La Guardia Civil despliega toda su plantilla ante el referéndum".

La Vanguardia: "El Capitol impone a Trump nuevas sanciones a Rusia"; "París corona a Froome"; "Los presidentes autonómicos, un poder en el PSOE. Sánchez tiene en estos líderes el único contrapeso a su dominio del partido"; "Los fondos de capital enfilan un año récord de inversión en España"; "Roma sufre una sequía que amenaza con cortes de agua"; "Las lesiones medulares por accidentes se reducen un 80% en 15 años".

EL PERIÓDICO: "El xou dels Neymar. Piqué anuncia a les xarxes que l''onze' blaugrana 'es queda', però l'entorn del jugador calla"; "La UE posa la proa al rescat de refugiats. Una norma d'Itàlia i la Comissió impedeix les missions de salvament de les oenagés"; "Els espanyols paguen la llum l'11% més cara que els europeus".

Notícies relacionades

Ara: "La participació en l'1-O es manté en el 64%"; "Creix la tensió a Cisjordània"; "Compte enrere per a l'Agència de Medicaments"; "Piqué sobre Neymar: 'Es queda'".  

El Punt Avui: "La situació es pot desencallar amb un vot massiu"; "Israel no afluixa per por d'una intifada"; "Hisenda utilitza l'IVA per collar entitats"; "Trump nomena un crític penedit com a portaveu".