ENTREVISTA AL PRESIDENT DE L'ANC

Jordi Sànchez: "Estic segur que Colau facilitarà el referèndum cedint locals"

"L'Estat no portarà a la pràctica les seves advertències sense el risc de provocar una fractura definitiva de l'ordenament jurídic i sistèmic", sosté

"Si el GAL no és propi d'un Estat autoritari, que el senyor Bayona m'expliqui què és", afirma el dirigent de l'entitat independentista

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

–Davant una proposta a favor de l’1-O i de cedir espais a Barcelona, que tenia previst presentar el PDECat a l’ajuntament, hem sabut que Barcelona en Comú hi hauria votat en contra… ¿Li sap greu?

–Estic absolutament convençut que el govern de Barcelona acabarà estant amb el referèndum. Em costa entendre algunes posicions polítiques en aquest moment, però mantinc la certesa que en el moment oportú l’equip de govern de la senyora [Ada] Colau facilitarà que el referèndum es desplegui amb total normalitat cedint locals municipals. S’haurà de buscar la fórmula, les garanties que el Govern ofereix, però no entra en el meu imaginari una realitat diferent. Estem parlant de Barcelona en Comú, de la gent que va viure el 15-M, que ha conquistat drets violentant la legalitat vigent. ¿I davant una voluntat democràtica majoritària d’exercir el dret a l’autodeterminació es respon que no hi ha garanties? Les organitzacions polítiques tenen la seva tàctica però al final l’ADN de cadascú les ressitua. No dubto que hi haurà locals a Barcelona.

–El lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, ha publicat un article criticant la debilitat d’origen del procés perquè el 27-S no es va obtenir majoria de vots en termes plebiscitaris...

–Afirmar que el 27-S no hi va haver uns resultats suficients per al sobiranisme és una opinió; l’accepto, no la comparteixo, però estic en absolut en desacord que el resultat no legitima la majoria parlamentària i el Govern a retornar la veu al poble a través d’un referèndum. Creure que tornar la veu al poble només es pot fer amb majories qualificades és creure únicament en una democràcia elitista. És despotisme il·lustrat.

–El senyor Bayona creu que no es pot afirmar genèricament que l’Estat espanyol té formes autoritàries...

–La crua realitat és la d’experiències pròpies d’estats autoritaris. Hem de parlar del GAL. Si això no és propi d’un Estat autoritari, que el senyor Bayona m’expliqui què és, si no, el terrorisme d’Estat. Hem de parlar de la corrupció sistèmica del mateix Estat. De tot el que ha envoltat directament el partit que governa Espanya amb els suïcidis inclosos. Hem de parlar del ministre de l’Interior i de cossos policials creant informacions per desacreditar l’adversari. ¿Això no és propi d’una dictadura?

–¿Els canvis de consellers no deixen fora de joc el sobiranisme moderat?

–No, són necessaris en la mesura en què entrem en les setmanes prèvies al referèndum amb una nova conjuntura: tenim totes les evidències que l’Estat posarà totes les dificultats i pals a les rodes perquè no es pugui portar a terme, i que ho farà sense escatimar cap dels mecanismes legítims i il·legítims dels quals disposa. El Govern es blinda amb el millor equip possible per poder guanyar eficàcia fins al dia 1 d’octubre i crec que aquesta moderació continua estant en el Govern.

–¿El relleu d’Albert Batlle al capdavant dels Mossos d’Esquadra anticipa que hi haurà desobediència policial al que pugui dictar la fiscalia o els jutges pel que fa al referèndum?

–No, no, no. El relleu s’inscriu en la més absoluta normalitat d’un canvi de conseller que té tot el dret a nomenar el seu equip de confiança.

–Hi insisteixo. Quan arribin decisions que afectin els Mossos, procedents de la fiscalia o els jutges, contràries als interessos del referèndum, ¿pot passar que la policia obeeixi el Govern de la Generalitat?

–El que passarà ho determinaran el conseller, el director de la Policia i el president de la Generalitat. El primer que s’ha de veure és quina és la legalitat del Parlament de Catalunya. I a partir d’aquí hi ha una policia que obeeix el Parlament de Catalunya. Si vostè m’està dient que el poder judicial i la fiscalia actuaran contra la legitimitat i la legalitat aprovades pel Parlament, és previsible. En qualsevol cas, les coses ja han sigut explicades.

M’està dient que la policia obeirà el Parlament sobre qualsevol altra instància...

–Dic que el president, el conseller d’Interior i el director de la Policia determinaran en cada moment el que toca fer i no tinc cap dubte que el que faran estarà d’acord amb la legalitat i amb l’obediència, que ells d’entrada la tenen per sobre de qualsevol altra consideració a l’ordenament que emana del Parlament.

–¿Vostè què seria partidari de fer en el supòsit que fiscalia o jutges donessin determinades instruccions als Mossos?

–És que l’Estat està gesticulant molt, verbalitzant molt, però no portarà a la pràctica aquestes advertències sense el risc de provocar una fractura definitiva de l’ordenament jurídic i sistèmic. L’Estat s’ha cregut, fins fa molt poques setmanes, el relat que no hi hauria referèndum, que tot era una farsa per anar a eleccions. Ara comença a veure que això és diferent i actua erràticament. Si decideix actuar amb tots els seus instrumentals coercitius, ja veurem quines conseqüències hi ha. Jo crec que no ho acabarà fent perquè les conseqüències per a ell seran dramàtiques.

Notícies relacionades

–A l’ANC s’han fet hipòtesi de mobilitzacions i talls de nuclis de comunicació si l’Estat impedeix físicament el referèndum...

–Si l’Estat impedeix el referèndum, l’escàndol internacional serà de tal magnitud que tindrà una projecció en mobilitzacions cíviques i ciutadanes. Si l’Estat ho intenta aturar, que no podrà, la ciutadania estarà al carrer com ho va estar en molts moments en l’època de la transició.