Parlen mossos sobre l'1-O: "Que ens deixin al marge"

Diversos agents expliquen per carta a EL PERIÓDICO les seves opinions sobre el procés i reclamen als polítics que respectin la neutralitat de la institució

ddobuzbxuaapgxc

ddobuzbxuaapgxc

4
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

La liquidació de Jordi Jané com a conseller d'Interior i d'Albert Batlle com a director general de la policia -dos polítics que van manifestar de forma inequívoca que farien respectar la legalitat vigent- i el seu relleu per, respectivament, Joaquim Forn i Pere Soler -dos polítics que han deixat clar que estan disposats a arribar fins al final amb l'1-O- ha deixat patent la intenció del Govern de garantir-se que els Mossos d’Esquadra no seran un obstacle per a la consulta. Aquesta decisió ha col·locat la policia de la Generalitat enmig de la tempesta del procés¿Què faran els mossos? ¿Compliran amb la legalitat constitucional i, arribat el cas, retiraran les urnes i tancaran els centres de votació? ¿Obeiran ordres del Govern i es negaran a executar les resolucions judicials?

Si la situació és d'un imminent xoc de trens, fa la impressió que els Mossos estan lligats als raïls i a punt de ser atropellats per una o potser les dues institucions.

¿Però què pensen els mateixos mossos Sense pretendre fer una enquesta representativa d'un cos amb 16.783 integrants però sí amb la intenció de donar-los la paraula, aquest diari difon diverses cartes enviades per mossos i que van començar a arribar dilluns passat. Per evitar sancions als seus autors, ja que els mossos, com a policies, no poden expressar opinions polítiques, aquest diari omet la seva identitat, encara que garanteix que en tots els casos es tracta de mossos en actiu.

"SÍ, LA SITUACIÓ ESPANTA"

En les cartes queda patent la pluralitat del cos. Hi ha mossos independentistes i mossos que no ho són. No obstant, a les missives, la majoria dels remitents asseguren que, al marge de la seva ideologia, compliran la legislació vigent. Només un està disposat a desobeir.

Això sí, hi ha moltes coincidències en les seves opinions. Una de les principals és denunciar que se'ls hagi col·locat a ells, simples funcionaris, en aquest compromís. "Jo vaig votar el 9-N. Però els Mossos no hauríem d'estar mai en aquest debat"els Mossos no hauríem d'estar mai en aquest debat", comenta un mosso, que reconeix: "Sí, la situació espanta""Assisteixo sorprès al circ mediàtic en què ens han col·locat", assenyala un altre policia. "Demano respecte per als Mossos. La policia no ha d'estar enmig d'aquest debat", reclama un altre agent. Un company acusa "els polítics d'haver-nos posat al mig, com si la policia pogués escollir quines lleis obeeix". 

Per un càrrec intermedi, "posar la pressió en qui està per garantir la convivència és un error molt greu". Aquest oficial critica durament aquells que reclamen que els policies se la juguin i que desobeeixin una ordre judicial. "És fàcil amenaçar pares i mares de família. Fàcil i covard". Un altre dels firmants retreu a "sectors de l'independentisme català radical" que "exigeixin als mossos que ignorin les lleis espanyoles" quan aquests mateixos sectors "han apadrinat greus episodis de violència urbana, sobretot a Barcelona".

Molts confessen que des de fa setmanes tothom els pregunta què faran. "Familiars i amics no paren de preguntar-me què farem", explica un en la seva carta. Una altra agent explica que no hi ha reunió familiar o d'amics en què no li plantegin aquesta qüestió.

NECESSÀRIA NEUTRALITAT

Tots coincideixen en la necessària neutralitat del cos. "La policia no ha d'estar al servei dels polítics, sinó de la ciutadania. La gent ha de poder veure que els mossos, siguis de l'opinió que siguis, defensaran els teus drets i es mantindran lluny de finalitats polítiques".  Un altre mosso assenyala: "Respecto totes les opinions polítiques. Jo tinc la meva. Però d'uniforme no tinc color polític".

Però, com assenyala un agent que es declara independentista, "no podem pecar d'ingenus. Això tindrà conseqüències sobre tots, també sobre la policia. Cada policia viurà un conflicte personal i haurà de prendre una decisió davant situacions en què ens trobarem""no podem pecar d'ingenus. Això tindrà conseqüències sobre tots, també sobre la policia.

L'exigència de neutralitat no treu que molts d'aquests mossos critiquin, per una banda, "el Govern espanyol, que no deixa cap altra alternativa a molts catalans que sumar-se a la via independentista de la unilateralitat", com diu un dels policies, i per una altra, com assenyala un altre agent, "una Generalitat que purga els que pensen diferent". "Els cessaments a Interior no ajuden a mantenir la calma".

Segons alguns dels autors d'aquestes cartes, gairebé tots els integrants del cos tenen clar que defensaran la legalitat vigent“La majoria és conscient que ha de defensar la legalitat, hi estigui d'acord o no. No hi ha fissures", comenta un. Un altre planteja qüestions als que els demanen que desobeeixin la llei: "¿On anem? ¿A escollir quines lleis són bones i quines, no? ¿Qui ho decideix això? Les lleis ens donen la seguretat jurídica per fer la nostra feina, encara que a vegades pensem que aquesta llei en concret no és del tot justa. Sense la seguretat de la llei, la societat s'ensorraria".

ACCEPTAR LES CONSEQÜÈNCIES

Un dels mossos es mostra disposat a desobeir. Sosté que "després de meditar-ho molt, i valorant les conseqüències personals, professionals, econòmiques i penals, em negaré a retirar les urnes i a privar la ciutadania d'un dret universalment reconegut. I no actuaré així per ser independentista, sinó pels meus principis personals, per la meva família". Segons la seva opinió, precisament la seva condició de mosso l'obliga a això. "Crec que com a mossos som garants de la protecció dels drets col·lectius de la societat".

Notícies relacionades

En canvi, un càrrec intermedi avança el seu compromís en la defensa de la Constitució: "Que tinguin present que estarem a les ordres del que ha fet forta la societat en què vivim: la millorable Constitució. Farem el que ens van ensenyar a l'Escola de Policia: fer que es compleixi la llei".

Alguns denuncien un clima de pressió a les comissaries. "Sí, hi ha por a parlar si penses diferent i a expressar una cosa tan simple com que aplicarem la llei". Un altre denuncia que "s'ha començat a assenyalar" i a acusar d'"unionista espanyol, de fatxa o de treballar per al CNI a qui no comparteixi la seva ideologia".