EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El 'no' a la independència amplia el seu avantatge a dos mesos de l'1-O

El 48% dels catalans recolzen el referèndum unilateral i el 46% el rebutja

Dos de cada tres catalans manifesten la seva intenció de participar en la consulta

Enquesta del Centre dEstudis dOpinió

Enquesta del Centre dEstudis dOpinió

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A poc més de dos mesos de l'anunciat referèndum unilateral de l'1-O, el suport a la independència de Catalunya segueix caient en el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. El 'no' a la secessió ha engrandit a vuit punts el seu avantatge sobre el 'sí' i s'acostaria al 50% dels vots. En concret, el 49,4% dels catalans votarien avui en contra de la independència, un punt més que al març, mentre que el 41,1% hi votaria a favor, tres punts menys que en l'anterior sondeig.

La via unilateral per la qual transita el Govern de Junts pel Sí segueix provocant una fractura entre els enquestats. El 48% avala la convocatòria d'un referèndum sense permís de l'Estat (dos punts menys que al març), però el 46% rebutja aquesta possibilitat (el mateix percentatge que quatre mesos enrere).

En aquest últim percentatge hi conviu el 23,4% que recolza una consulta acordada i el 22,6% que refusa tota votació. En qualsevol cas, el 71,4% dels entrevistats defensen el dret a decidir de Catalunya, dos punts menys que al març.

Pel que fa a la convocatòria anunciada per a l'1-O, dos de cada tres catalans (67,5%) manifesten la seva intenció de participar en el referèndum unilateral.

Amb una mostra de 1.500 entrevistes, el treball de camp va tenir lloc entre el 26 de juny i l'11 de juliol, de manera que recull els efectes de la fulminant destitució del conseller Jordi Baiget per haver expressat dubtes sobre el desenllaç de l'1-O, però no de la crisi de Govern que va acabar amb la substitució de tres consellers clau de cara al referèndum.

FA QUATRE MESOS...

En l'anterior baròmetre, del març passat, el 'no' a la independència (48,5%) superava per quatre punts el 'sí' (44,3%) i la via unilateral dividia els catalans, quan l'1-O encara no estava sobre la taula. El 50,3% dels enquestats recolzaven que el referèndum es convoqués sense l'autorització de l'Estat, mentre que el 46% rebutjava aquesta possibilitat.

I davant la tessitura de participar en un referèndum unilateral, el 73,4% dels sondejats asseguraven llavors que anirien a votar, davant el 20,7% que es quedaria a casa. En qualsevol cas, el 73,6% dels catalans reclamaven poder votar, ja fos de manera pactada o unilateral.

EL FUTUR PARLAMENT

Notícies relacionades

Respecte a la solidesa electoral del bloc independentista, l'enquesta ratifica que la majoria absoluta de Junts pel Sí i la CUP continua trontollant, i situa la suma de les dues forces en una forquilla de 66-71 diputats (68 suposa la majoria absoluta). El CEO segueix preguntant per la coalició de JxSí malgrat que tant el PDECat com ERC han deixat clar que no es repetirà aquesta fórmula en les pròximes eleccions.

Ciutadans es manté com a segona força però a la baixa (20-22 escons) i el PSC creixeria i recuperaria la tercera posició (17-20 parlamentaris) que havia perdut fa quatre mesos en detriment de Catalunya Sí que es Pot, que també pujaria (15-17 representants). El PPC podria guanyar fins a dos diputats (11-13).