El referèndum torna a dividir el govern d'Ada Colau

Barcelona en Comú i el PSC difereixen al votar sobre una proposta de Ciutadans

Pisarello retreu a Trias que demani obrir col·legis per votar quan ell no ho va fer el 9-N

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

En un debat de desenvolupament més que previst, el govern d'Ada Colau ha tornat a votar dividit aquest divendres a compte del referèndum unilateral de l'1-O, com ja va passar en el ple del juliol arran d'una proposta del PP.

Després que aquesta setmana el grup Demòcrata retirés una iniciativa a favor que Colau obrís col·legis per al referèndum per evitar que fos rebutjada, el ple ha debatut sobre una proposició de Ciutadans que sol·licita el contrari: respecte del consistori a la legalitat, que rebutgi qualsevol requeriment de la Generalitat per assumir responsabilitats en la consulta, informar els funcionaris que han de respectar la legalitat i evitar càrrecs econòmics hipotètics per la votació.

Barcelona en Comú ha rebutjat la proposta, que sí que ha rebut el suport del PSC, com el del PP i, òbviament, de Ciutadans. La iniciativa, rebutjada per la resta de grups, no ha prosperat, però ha donat peu a un nou intercanvi dialèctic sobre independentisme en el ple.

El president del grup Demòcrata, Xavier Trias, ha tornat a oferir al govern el seu suport per implicar-se en el referèndum, però com a resposta ha rebut un capó dialèctic del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que li ha criticat que sol·liciti a Colau que obri col·legis per al referèndum quan ell, quan era alcalde, no en va obrir cap per a la consulta del 9-N.

ABSÈNCIA I LACTÀNCIA

La proposició ha sigut defensada per la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, que ha afirmat: “Demanem una cosa tan senzilla com que el govern municipal i l'alcaldessa es comprometin a respectar l'ajuntament, que és una institució pública”. Al veure que Colau s'havia absentat, Mejías ho ha criticat. Més tard, quan l'alcaldessa ha tornat a presidir el ple, ha contestat a la regidora: “Tinc un nadó de tres mesos i li he de donar el pit. No sé si prefereix que ho faci aquí”.

Pels socialistes, Jaume Collboni ha explicat que el seu vot favorable responia a la voluntat de mostrar “respecte per

Els socis també voten separats la condemna a Garzón per mentir sobre les denúncies de tortures a independentistes

Notícies relacionades

la legalitat, per l'Estat democràtic”, encara que ha afegit: “Aquest conflicte no es resoldrà només amb lleis”.

OPERACIÓ GARZÓN

El govern s'ha tornat a dividir quan l'ajuntament ha condemnat aquest divendres l'actuació del jutge Baltasar Garzón al negar que els independentistes detinguts abans dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992 haguessin denunciat tortures: en el text se l'acusa de "faltar a la veritat". És potser el punt més destacat d'una proposició de la CUP que manifesta el rebuig a les tortures denunciades pels detinguts, que condemna públicament la persecució política soferta per independentistes, que estableix l'organització d'un acte de reconeixement per aquells fets. La CUP ha aconseguit el suport de Barcelona en Comú, del grup de Trias i del d'ERC. Novament, el grup de Colau i el del PSC han votat de forma diferent. La socialista Carmen Andrés ho ha proclamat ben alt: “¡Votarem en contra!”.