EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'Ajuntament de Barcelona s'allunya de l'1-O

Colau frena una moció del PDECat que proposava facilitar col·legis electorals

Barcelona en Comú vira de l'abstenció al 'no' per evitar una altra divisió amb el PSC

zentauroepp39362076 barcelona 19 07 2017 barcelona  bcn  bdn   santa coloma  mon170719183458

zentauroepp39362076 barcelona 19 07 2017 barcelona bcn bdn santa coloma mon170719183458 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Probablement és un dels g.estos més nítids fins ara de l'equip d'Ada Colau sobre el seu posicionament contrari al referèndum unilateral de l'1-O. Encara que l'alcaldessa havia manifestat la seva predisposició a facilitar logística municipal per a la celebració de la consulta anunciada pel Govern de Junts pel Sí, Barcelona en Comú ha neutralitzat una proposició del PDECat que plantejava explícitament la cessió de col·legis electorals. El text ni tan sols s'arribarà a debatre en el ple de l'ajuntament perquè l'equip de govern havia amenaçat amb tombar-lo.

La proposta de la formació postconvergent instava el consistori a posar a disposició de l'administració electoral i el Govern els locals municipals "que s'usen habitualment com a centres de votació". Un compromís que el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, havia advertit al líder municipal del PDECat, Xavier Trias, que el seu grup no estava disposat a adquirir.

En un primer moment, els colauistes havien sospesat la possibilitat d'abstenir-se si el PDECat acceptava incorporar una esmena que garantís que no es posaria en perill cap funcionari. Però finalment han decidit virar cap al 'no' per evitar que es plasmés una nova divisió amb el seu soci de govern, el PSC, com va passar en l'últim ple. Barcelona en Comú argumenta que és un 'no' a la "instrumentalització" de l'ajuntament, i que pel mateix motiu votarà aquest divendres en contra d'una moció de Ciutadans que nega tota col·laboració a l'1-O.

VOLUNTARI PER FIRMAR

El grup de Trias podria haver optat per mantenir la proposició i esprémer l'estratègia de situar Colau i els comuns en el front del 'no' juntament amb el PSC, el PP i Ciutadans. Però en consonància amb la direcció del PDECat, l'exalcalde s'ha decantat aquesta vegada per retirar el text i evitar amb això un efecte contraproduent per a l'independentisme: que l'ajuntament més important de Catalunya es posicionés en contra del referèndum de l'1-O.

El mateix Trias ho ha reconegut aquest dimecres. "Barcelona no es pot permetre votar en contra d'aquesta proposta. Els demano [a l'equip de govern] que reflexionin, parlin amb la Generalitat i busquin la manera de sentir-se involucrats en aquest referèndum", ha demanat l'exalcalde, que s'ha ofert per "firmar el que faci falta" si els regidors de Barcelona en Comú "no s'atreveixen a assumir riscos".

En una entrevista recent a EL PERIÓDICO, Colau va deixar clar que l'ajuntament "estarà encantat de facilitar la participació, en un referèndum o en altres mobilitzacions", però sempre que no hagi "inseguretat jurídica" i la Generalitat sol·liciti per escrit al consistori la logística que necessita. Però davant la ira que van provocar entre els independentistes els vaivens de Catalunya en Comú --la seva assemblea va decidir recolzar la mobilització però sense cridar a la participació--, l'alcaldessa va aclarir immediatament que posaria "totes les facilitats per participar-hi".

AVÍS DEL PSC

Notícies relacionades

El referèndum unilateral ja va dividir en l'últim ple municipal, a finals de juny, els comuns i els socialistes, en aquell cas a partir d'una moció del PP en sentit diametralment oposat a la del PDECat. L'objectiu era comprometre l'ajuntament a "no recolzar ni proporcionar mitjans ni personal municipal l'1 d'octubre". El PSC va recolzar la proposta mentre que Barcelona en Comú la va rebutjar, i va contribuir així amb els seus vots, juntament amb els partits independentistes, a tombar el text.

La decisió de Colau de neutralitzar la proposició del PDECat allunya a més el risc d'una possible ruptura del pacte de govern municipal amb els socialistes, que aquest mateix dimecres havien insinuat una succinta advertència a l'alcaldessa de Barcelona. En una entrevista a RAC-1, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat a entendre que els socialistes no podrien mantenir la coalició amb Barcelona en Comú si Colau travessés la línia vermella de la il·legalitat: "El PSC no participa en governs que se salten les lleis".