LES PORTADES DE LA PREMSA

La llei del referèndum anul·la l'Estatut, diuen els serveis jurídics de l'Estat

El Govern força la màquina per tenir una Diada de "màxima exaltació secessionista", diu 'El País'

Puigdemont confia que més del 70% de catalans votin l'1-O si convencen Colau, afirma l''Ara'

4
Es llegeix en minuts
JAVIER MARTÍNEZ

A les portades del quiosc d'aquest dilluns mantenen el pols informatiu els dos assumptes que al seu torn sostenen altres polsos: el de l'oposició amb Nicolás Maduro a Veneçuela i, a casa pròpia, el de la Generalitat amb el Govern central pel desafiament sobiranista. Mentre que en el primer cas la majoria dels diaris aplaudeixen la mobilització al carrer de l'oposició al president veneçolà, en el segon, la divisió sobre l'1-O es torna a repetir en les diferents línies editorials. La premsa editada a Madrid referma l'ofensiva contra el procés.

El més combatiu és 'La Razón', que destaca que l'esborrany de la llei del referèndum anul·la les garanties electorals dels catalans, segons un informe dels serveis jurídics de l'Estat. L'estudi assenyala que la llei de la consulta d'autodeterminació "fulmina" les garanties que recull l'actual sistema electoral a Catalunya, ja que la nova administració electoral que sorgiria d'aquesta llei estaria sota el control exclusiu dels partits que recolzen el Govern de la Generalitat, amb exclusió dels altres. El rotatiu de Francisco Marhuenda considera que el més greu de l'esborrany de la llei és que estableix un règim electoral quan l'Estatut preveu, a l'article 56, que el règim electoral es reguli per una llei del Parlament aprovada per una majoria de dues terceres parts dels diputats.

PEIX AL COVE A LA BASCA

Per la seva part, l''Abc' utilitza els beneficis del nou model de peix al cove basc per deixar en evidència el Govern de Carles Puigdemont. "El PNB vol Seguretat Social i Presons a canvi de recolzar els comptes del 2018", afirma el diari. I afegeix: "Canviarà els seus vots als Pressupostos per competències pendents", tot plegat, sumat a la compensació de 1.400 milions que va prometre Mariano Rajoy pel desacord previ sobre el càlcul de la quota basca des del 2017. L''Abc' remata aquesta informació amb una altra, per si no havia quedat clar el missatge de Rajoy a Puigdemont posant-li Urkullu com a referència: "El Govern -diu el diari- valora la 'responsabilitat' del PNB en ple desafiament sobiranista.

"VOTACIÓ IL·LEGAL", DIU 'EL PAÍS'

Potser per això 'El Mundo' posa algun però a aquesta relació basco-madrilenya i li dedica l'editorial "El pacte entre el PP i el PNB, beneficiós dins d'unes línies vermelles". Afegeix i aclareix que la negociació dels Pressupostos "no pot afectar la igualtat nacional". 'El País' també dedica el seu primer titular al desafiament sobiranista: "El Govern català força la maquinària del referèndum". I destaca que, en aquesta carrera per arribar a la Diada en un ambient de "màxima exaltació secessionista", el Parlament celebrarà el dia 26 un ple per modificar el reglament de la Cambra i "activar la votació il·legal".

LA DIADA EXCEPCIONAL DE L'ANC

A l'altre extrem, 'El Punt Avui' no treu la raó a 'El País' tenint en compte les declaracions de Jordi Sànchez que mostra a portada, en què el president de l'ANC no descarta una Diada excepcional "en cas que l'Estat interferís en l'acció de la Generalitat". I l''Ara' assegura que el Govern de Puigdemont confia que l'1 d'octubre més del 70% dels catalans podran votar "on sempre". A més de la xifra, el diari explica com aconseguir-la, segons l'Executiu català: "La clau és convèncer Colau limitant la seva exposició a possibles querelles".   

     

ELS TITULARS DE LES PORTADES

El País: "El Govern català força la maquinària del referèndum". "Puig i Vara aconsegueixen la reelecció en les primàries". "Votació massiva a Veneçuela contra la maniobra de Maduro". "Errenteria, l'altra cara d'Alsasua".

El Mundo: "Veneçuela vota en massa contra la deriva totalitària de Maduro". "Puig guanya el seu pols contra Sánchez a València". "Li ensenyava vídeos islamistes al meu fill, que plorava de terror".

Abc: "Exhibició de força de l'oposició". "La participació massiva posa en escac Maduro en una jornada que es va saldar amb almenys un opositor mort".

La Razón: "Allau de vots contra la por". "La llei del referèndum anul·la les garanties electorals dels catalans". "Primera derrota de Sánchez: Ximo Puig guanya les primàries".

La Vanguardia: "Hisenda exigirà a les webs de lloguer les dades dels propietaris". "La nació de nacions és l'Espanya que vindrà, el centralisme és el passat". "L'oposició a Maduro porta a les urnes milions de veneçolans".

EL PERIÓDICO: "El lloguer es dispara a l'àrea metropolitana". "Veneçuela plasma a les urnes la seva aguda divisió";  "Pablo Iglesias i Xavier Domènech: 'Catalunya, un sol poble"; "Muguruza: he donat un cop de puny a la taula una altra vegada". "Federer aconsegueix el seu vuitè Wimbledon";

Notícies relacionades

Ara: "L'oposició a Maduro manté el pols al carrer"; "El Govern confia que l'1-O més del 70% dels catalans podran votar 'on sempre"; "El Prat triplica en 12 anys les rutes intercontinentals"; "Federer regna a Wimbledon amb el seu vuitè triomf".

El Punt Avui: "La meitat del comerç ja ven per internet"; "Urnes contra Maduro"; "L'ANC no descarta una Diada excepcional"; "Continua el regnat de Federer a Wimbledon".