'CAS GÜRTEL'

Correa, el cap de 'Gürtel', era un "sense recursos" per a Hisenda: no feia la renda des de 1999

No figurava que tingués "ni rendiments ni activitats econòmiques", segons una inspectora de l'Agència Tributària

 

  / EFE / EMILIO NARANJO

1
Es llegeix en minuts

Una inspectora de l'Agència Tributària ha assegurat aquest dilluns en el judici del 'cas Gürtel' que el cap de la trama, Francisco Correa, figurava com una persona "sense recursos" en els informes que Hisenda va elaborar per investigar les estructures societàries de l'empresari, que no declarava la renda des de 1999.

Així ho ha explicat davant l'Audiència Nacional la funcionària d'aquest organisme, que ha subratllat les dificultats per identificar Correa com a propietari d'aquestes empreses, ja que a la base de dades no figurava que tingués "ni rendiments ni activitats econòmiques". 

La inspectora ha insistit que Correa constava a Hisenda com a "no declarant, sense recursos" quan la fiscal, Concepción Sabadell, li ha preguntat si Francisco Correa apareixia llavors a la base de dades de l'organisme com si fos un "captaire".

L'Agència Tributària, segons ha explicat la funcionària, ha pogut observar que Francisco Correa estava autoritzat en una societat, denominada Formación, Comunicación y Servicios SA, encarregada d'organitzar congressos i esdeveniments, "amb les tres sigles -FCS- que coincidien amb les de Francisco Correa Sánchez".

AIXÍ ERA EL SEU ENTRAMAT

Els informes elaborats per l'Agència Tributària des del 2008, després dels registres a Luis de Miguel Pérez, considerat l'arquitecte financer de l'evasió de capitals de Gürtel, i a Ramón Blanco Balín, també encausat, configuren un entramat societari a tres bandes amb empreses a Espanya, la Gran Bretanya i paradisos fiscals.

Segons ha explicat la inspectora, aquestes empreses, que desenvolupaven la seva activitat a Espanya, estaven participades per societats del Regne Unit que, al seu torn, tenien connexions amb empreses ubicades en un paradís fiscal a les illes caribenyes de les Antilles holandeses.

A més, algunes de les empreses de Correa "tenien unes entrades de divises bastant importants que després s'invertien en l'adquisició d'immobles", ha continuat la inspectora, que s'ha referit a aquestes entitats com a "branques inversores" dintre de l'estructura societària.

Notícies relacionades

Del rastreig de la procedència dels fons d'aquestes empreses dedicades a invertir, els inspectors conclouen que els diners partien de Suïssa, d'allà s'ordenava que es passés a comptes a la Gran Bretanya per enviar-los després a Espanya. "Ordenaven que els diners entressin com a ampliació de capital, però la realitat era una altra. A través d'aquest mitjà, Correa els introduïa a Espanya per adquirir immobles", ha dit la inspectora. 

El judici continuarà dimarts a les 10 hores amb la declaració de més testimonis pèrits.