EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Turull adverteix que l'Estat busca dividir l'independentisme

"Això no és una cursa per veure qui paga els plats trencats", assegura el conseller

Podem veu "difícil" que Catalunya Sí que es Pot pugui recolzar la llei del referèndum

zentauroepp39303547 barcelona  13 07 2017  puigdemont dise a un govern a la medi170716143741

zentauroepp39303547 barcelona 13 07 2017 puigdemont dise a un govern a la medi170716143741 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

En el seu primer tour d’entrevistes mediàtiques com a portaveu del Govern de l’1-O, Jordi Turull va prevenir ahir les forces independentistes contra l’estratègia del Govern central, que al seu parer consisteix a dividir el secessionisme perquè el referèndum unilateral s’encalli sense sortir de Catalunya. Segons el conseller de Presidència, l’Executiu de Mariano Rajoy «ho fia tot a dues coses: a la via judicial i la bandera de la por i l’amenaça, i que cada vegada nosaltres mateixos ens dividim».

Turull va reconèixer que els canvis en el Gabinet de Carles Puigdemont per intentar blindar la consulta han provocat ferides al PDECat, que el conseller va preferir definir com un «doble sentiment» i que va exposar així a nivell personal: «D’una banda, lamento el relleu de companys que aprecio; de l’altra, agraeixo al president de la Generalitat que hagi confiat en mi per estar al Govern en un moment decisiu».

TENSIONS MAL DISSIMULADES

Per tractar de dissimular les tensions existents entre el PDECat i ERC, el portaveu de l’Executiu català va rebutjar que l’1-O sigui «una cursa per veure qui paga els plats trencats o qui és més màrtir», però no va evitar recordar que la seva formació, a diferència dels republicans, és l’única que en aquests moments compta amb càrrecs inhabilitats o querellats.

Sobre possibles canvis en el seu departament per envoltar-se de fidels a favor del referèndum unilateral, Turull va afirmar primer que compta amb tot l’equip actual de Presidència, però tot seguit va advertir que parlarà amb tots ells per «deixar-los clar que s’ha d’anar a totes», i que «lliurement decideixin si van a totes o no».

Dimarts que ve, el Govern català té previst reactivar la compra de les urnes de l’1-O, una tasca en mans ja del vicepresident Oriol Junqueras. En paral·lel, aquesta mateixa setmana, l’ANC i Òmnium Cultural preveuen anunciar els actes que preparen per a la Diada, que seran previs a l’inici de la campanya unitària del sí, que començarà una vegada s’hagi firmat el decret de convocatòria del referèndum unilateral.

Notícies relacionades

Segons fonts de l’organització citades per l’agència Europa Press, les entitats volen concentrar tota l’e­nergia de la campanya en les últimes setmanes, sense que això impedeixi que se celebrin actes conjunts també durant l’estiu. Però serà després de la manifestació de la Diada quan es donarà el tret de sortida a una campanya que anirà en paral·lel a la de caràcter 'electoral' que efectuaran els partits sobiranistes per encarar l’1-O, en què aspiren que els partidaris del 'sí' i del 'no' confrontin arguments.

Qui ja es va esborrar ahir d’a­questa campanya és el líder de Podem, Albano Dante Fachin, que veu «francament difícil» que Catalunya Sí que es Pot pugui votar a favor de la llei del referèndum.