EL DILEMA DEL SOCIALISME

Ximo Puig derrota amb comoditat el candidat sanchista

Sánchez fracassa en el seu intent d'exportar la seva victòria al PSPV

lainz39332084 valencia 16 7 2017 politica  primarias pspv psoe  el candida170716230146

lainz39332084 valencia 16 7 2017 politica primarias pspv psoe el candida170716230146 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Pedro Sánchez va patir aquest diumenge el seu primer revés intern després de ser reinvestit fa un mes com a secretari general del PSOE. I el mateix es pot aplicar al valencià José Luis Ábalos, el seu secretari d'organització. Ximo Puig, president de la Generalitat valenciana, va revalidar el seu càrrec com a líder del PSPV al guanyar amb comoditat a Rafa García, un dels grans suports de Sánchez en la seva reconquista de la vara de comandament de Ferraz i membre de la seva nova executiva.

L'operació avalada per tots dos per laminar el que va ser un dels principals suports de Susana Díaz en les primàries estatals ha fracassat. De fet, Puig va estar a prop de fer un tomb als resultats d'aquesta contesa general. Si en aquella votació Sánchez es va emportar el 64% dels recolzaments al País Valencià, ell va aconseguir a prop d'un 56,7% mentre que el candidat 'sanchista' es va quedar en un 42,3. Després del cop moral que va suposar per a Puig la doble derrota de fa un parell de mesos, aquest triomf el reforça com un dels contrapoders a Sánchez. També el blinda al capdavant del govern autonòmic (encara que els dos candidats havien donat per fet la seva continuïtat al capdavant de la Generalitat) i com a cap de cartell en les autonòmiques de 2019.

Notícies relacionades

La sala Ernest Lluch de la seu socialista va ser el lloc on els dos candidats es van trobar. Hi va haver aplaudiments unànimes a l'entrada de Puig i un parell d'abraçades entre tots dos. El reelegit secretari general del PSPV va subratllar que "els militants han volgut que aquest sigui un partit d'esquerres, feminista, federalista i valencianista" i va fer esclatar en aplaudiments una sala en la qual ja no hi era el seu rival i que va celebrar el triomf al crit de '"País Valencià". Va prometre integració d'idees encara que va recalcar que té "la mateixa llibertat" que Sánchez per fer una executiva en què "no hi haurà quotes". Va anunciar que havia tingut ja amb Sánchez "una conversa amable" a la qual en seguiran d'altres. Va dir que el triomf els permetrà seguir reclamant "un finançament just, unes inversions justes i un paper rellevant a Espanya" i va anunciar "el 2017 hem començat a guanyar el 2019". García l'havia felicitat prèviament i havia negat que la seva derrota sigui també la de Sánchez, cosa que també va fer Puig. Tot i així, va destacar que han tingut "un ampli recolzament" i va demanar un congrés del qual surtin "resolucions potents" i en l'executiva del qual s'integrin "els millors".

Puig va arribar a la seu cinc minuts després que es tanquessin les votacions. Ja havien començat a circular resultats via 'whatsapp' i des del principi va estar al davant. Havia votat al matí a Morella (Castelló) i García a Burjassot, on és alcalde. Tots dos van arrasar a les seves ciutats. Tampoc va faltar a la cita amb les urnes Ábalos, que va votar sobre la botzina, ja que va arribar a falta de 25 minuts per al tancament després de clausurar a Zamora el congrés dels socialistes castellano-lleonesos. A la ciutat de València, controlada des de fa anys per Ábalos, Puig es va imposar per 529 vots a 454. Un doble revés per al secretari d'organització.