PERFIL

Jordi Turull, de flagell del tripartit a escuder de Mas i Puigdemont

El nou portaveu del Govern va ser un ferm valedor de la fórmula Junts pel Sí

zentauroepp35719844 29 09 2016  carles puigdemont afronta la cuesti n de confian170714141919

zentauroepp35719844 29 09 2016 carles puigdemont afronta la cuesti n de confian170714141919 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

Jordi Turull, un dels màxims defensors de la coalició independentista Junts pel Sí, arriba al Govern per ocupar una conselleria de la màxima confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com és la de Presidència, des de la qual estarà en el quadro de comandaments de l'organització de l'anunciat referèndum d'autodeterminació per a l'1 d'octubre.

Després de les eleccions del 27-S del 2015, Jordi Turull Negre (Parets del Vallès, 1966) es va convertir en el president del grup parlamentari que integra el PDECatERC i independents, des d'on ha coordinat l'elaboració de les denominades "lleis de desconnexió" de Catalunya. Igual que Puigdemont, és un independentista convençut des de molt abans del gir de CDC del nacionalisme a l'independentisme.

INDEPENDENTISTA DE TOTA LA VIDA

El seu compromís amb el procés és palpable en el seu actiu perfil de Twitter, on clama: "Anem a totes". I exposa els 100 motius pels quals, segons ell, Catalunya hauria de ser un Estat independent. Tampoc dubta a usar les xarxes socials per condemnar el que considera "atacs repressius de l'Estat" o desmentir amb vehemència informacions periodístiques en relació amb les lleis de ruptura.

L'aterratge de Turull al Govern s'interpreta com un premi al seu compromís amb el procés independentista i a la seva veterania política, que només tres anys enrere semblava tocada quan va fracassar en el seu intent de liderar el PDECat durant el procés de refundació de CDC. Aquest advocat llicenciat a la UAB es va foguejar en la gestió municipal: ha sigut secretari interventor als ajuntaments de Gurb i Sant Vicenç de Castellet, cap de gabinet del govern municipal de Sant Adrià del Besòs, i gerent a l'ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

A PROP DE MAS

Notícies relacionades

Amb només 17 anys ja militava a la Joventut Nacionalista de Catalunya, des d'on va fer el salt a CDC, partit pel qual va ser elegit diputat al Parlament el 2006. Durant la travessia pel desert de l'oposició d'Artur Mas, Turull es va convertir en un dels seus homes de confiança i flagell sense pietat del tripartit, motiu pel qual va ser nomenat portaveu parlamentari de CiU el 2010 i president del grup el 2013, encara que mai va ocupar un càrrec executiu en els governs de Mas.

Els que han treballat amb ell sostenen que és un polític amb una gran capacitat de negociació. El seu caràcter afable i tranquil, a més de ser un dels diputats actuals que millor domina la dinàmica parlamentària, l'ha fet mereixedor d'una alta consideració, també entre els seus rivals polítics.