Oriol Pujol accepta dos anys i mig de presó pel 'cas ITV'

L'exdiputat reconeix el cobrament de comissions a canvi que la seva dona eviti la presó pagant una multa

dcaminal39295996 oriol pujol en la ciutat de la justicia  foto ferran sendra170714141940

dcaminal39295996 oriol pujol en la ciutat de la justicia foto ferran sendra170714141940 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'exdiputat de CDC Oriol Pujol ha acceptat aquest divendres dos anys i sis mesos de presó i una multa de 55 euros al reconèixer haver cobrat comissions per utilitzar la seva influència política per afavorir empresaris amics i intentar manipular una adjudicació d'estacions d'ITV. L'expolític, igual que la seva dona, Anna Vidal, s'han acollit a l'oferta de la fiscalia. Dels sis acusats pel 'cas ITV' només dos s'han mostrat desfavorables amb l'acord. En concret, són l'ex alt càrrec Josep Tous i l'empresari Sergi Alsina, amic d'Oriol Pujol. Els empresaris Ricard Puignou i Sergi Pastor també han donat el vistiplau a l'acord, després de rebaixar-los la pena a mesos de presó substituïble per multa. Al tramitar-se aquest procés per la llei del jurat, ara haurà de ser el magistrat president designat qui haurà de decidir si està d'acord amb no fer el judici contra els que han acceptat l'acord dictant sentència de conformitat contra ells, i només celebrar-lo per a dos. O, en canvi, no tenir en compte l'acord i fer el judici per als sis acusats. 

Notícies relacionades

L'acceptació per part d'Oriol Pujol suposa d'entrada el seu ingrés a la presó, encara que el seu advocat, Javier Melero, ha anunciat que intentarà que això no passi apel·lant a la reforma del Codi Penal que permet la individualització de les penes. I és que l'exdiputat ha acceptat tres penes diferents per tres delictes. La màxima, d'un any i 15 dies. No obstant, el fiscal ja ha advertit que s'oposarà a aquesta proposta i reclamarà que el fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley ingressi a la presó. Amb aquest acord, l'exdirigent nacionalista ha salvat la seva dona, Anna Vidal, a través de la qual, segons l'acusació, va cobrar les comissions. Per a la dona, la fiscalia ha rebaixat la pena de 15 mesos i 15 dies de presó, que serà substituïda per una multa. Oriol Pujol també ha acceptat, a part de multes, el decomís de 311.838 euros.

L'ENTORN

El seu advocat, Javier Melero, ha assegurat: "Les circumstàncies del meu client i del seu entorn pròxim dificulten trobar un jurat imparcial per al seu cas". I és que l'Audiència Nacional està investigant els negocis de la família Pujol. Un dels seus germans, Jordi Pujol Ferrusola, està a la presó.