SESSIÓ DE CONTROL AL PARLAMENT

L'oposició deplora la falta d'explicacions de Puigdemont sobre el cessament de Baiget

Ciutadans, PSC, Sí que es Pot i PP critiquen al president que destituís Baiget per "dir la veritat"

"El referèndum que hauria de fer és dins el seu partit, a veure què pensen", etziba Albiol al president

dcaminal39266465 junqueras y puigdemont al parlament  foto ferran sendra170712112512

dcaminal39266465 junqueras y puigdemont al parlament foto ferran sendra170712112512 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les explicacions del president sobre la sortida del conseller Jordi Baiget no van satisfer els grups de l’oposició. Fins i tot el diputat de la CUP Benet Salellas va reconèixer que Carles Puigdemont no havia «acabat d’explicar» els motius del cessament, que per al PSC, Catalunya Sí que es Pot i C’s només té una resposta: haver dit en públic el que molts membres del Govern diuen en privat.

És l’argument que la líder de C’s, Inés Arrimadas, va retreure al president, a qui va acusar de «mentir fins i tot al seu equip». «¿Com ha de dir la veritat als catalans?», va afegir. Com la cap de l’oposició, el líder del PSC, Miquel Iceta, també va assenyalar que no han complert «cap dels objectius del full de ruta» que fixava la independència en 18 mesos. Lluís Rabell (Sí que es Pot) va dir que aquesta «crisi de Govern revela una cosa més profunda: el cul-de-sac en què es troba l’actual majoria», que «s’intenta resoldre amb una fugida cap endavant». El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, que va coincidir amb Iceta a demanar al president que descarti aprovar per lectura única la llei del referèndum, ho va aprofitar també per ironitzar sobre les suposades dificultats de Puigdemont per trobar un coordinador sobre l’1-O: «Potser haurà d’externalitzar aquest càrrec pel qual no es barallen precisament».

DARDS / El líder del PPC, Xavier García Albiol, que va tornar a fer gala del seu estil vehement, va mantenir un intens intercanvi de dards amb Puigdemont. «Vostès estan d’acord amb la independència sempre que no els toquin el patrimoni. Aquesta és l’evidencia que som davant una gran mentida. Són independentistes de cap de setmana, no se celebrarà el referèndum perquè els tremolen les cames. El referèndum l’hauria de fer dins el seu partit, a veure què pensen», li va etzibar, i va acusar el president de «fer por» al seu Govern amb la «purga» de Baiget.

Notícies relacionades

El patrimoni, el tema que va portar a col·lació Baiget en les declaracions que li van costar el càrrec, va sobrevolar tota la sessió parlamentària. Abans que Puigdemont intervingués, Junqueras ja va haver de sortir al pas de les crítiques de Ciutadans, que els havia acusat d’estar més preocupats pel seu patrimoni personal que pel procés. «Som republicans i no patrimonialistes i per tant actuem en conseqüència», va sentenciar el vicepresident.

A falta de més explicacions de Puigdemont, la CUP va donar una sèrie de motius aliens al procés per trobar pertinent el relleu al capdavant d’Empresa, tot i que els anticapitalistes lamenten que el substitut sigui un «anti-CUP» com Santi Vila.