20è ANIVERSARI DE L'ASSASSINAT D'ETA

Picabaralla política el dia d'homenatge a Miguel Ángel Blanco

Carmena rep crítiques del PP i Ciutadans tot i col·locar finalment una pancarta en record al regidor

A Euskadi, tots els partits, fins i tot EH Bildu, recorden el regidor, però no falten els retrets del PP

zentauroepp39256722 gra137  ermua  11 07 2017   la parlamentaria de eh bildu  ma170711203136

zentauroepp39256722 gra137 ermua 11 07 2017 la parlamentaria de eh bildu ma170711203136 / LUIS TEJIDO

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Els homenatges a Miguel Ángel Blanco, quan fa 20 anys del seu assassinat per part d'ETAETA, han provocat una polèmica a Madrid, que no ha parat malgrat que l'alcaldessa, Manuela Carmena, ha rectificat i finalment ha accedit a desplegar una pancarta en memòria del regidor del PPPP. Paradoxalment, a Euskadi s'ha viscut una jornada de conciliació, ja que fins i tot EH Bildu s'ha sumat al record del regidor assassinat per la banda. No obstant, el president del PP basc, Alfonso Alonso, ha assegurat que un dels seus representants "sobrava" en l'acte "perquè continua defensant les mateixes idees per les quals van assassinar Miguel Ángel".

Amb tot, els retrets han sigut molt més virulents a Madrid. Carmena ha decidit finalment desplegar una pancarta com a tribut al regidor d'Ermua, i també prendrà part en l'acte organitzat pel PP. La mateixa alcaldessa havia assegurat prèviament que "no té gaire sentit" col·locar la pancarta, ja que podria suposar un menyspreu "d'unes víctimes en relació amb les altres".

No obstant, el canvi de criteri no l'ha salvat de les crítiques. El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha acusat Podem de preferir recolzar els "botxins" que les víctimes del terrorisme, i ha assegurat que els que pacten amb Bildu i "aplaudeixen [Arnaldo] Otegi" són els mateixos que no volen penjar a l'Ajuntament de Madrid una pancarta per Blanco.

El mateix líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha intervingut en la polèmica al considerar que no s'havia de col·locar la pancarta per evitar "víctimes de primera i de segona classe", ja que, en la seva opinió, el més correcte hauria sigut convocar un homenatge a tots els damnificats pel terrorisme.

La tensió s'ha traslladat al Congrés, on no ha tirat endavant una declaració presentada pel PP que necessitava la unanimitat de tots els grups, ja que EH Bildu s'ha oposat a condemnar el segrest i assassinat de Blanco. La coalició independentista també havia rebutjat mocions populars en les Juntes Generals d'Àlaba i als ajuntaments de Vitòria Sant Sebastià.

ACTE UNITARI A ERMUA

La localitat biscaïna d'Ermua ha acollit un acte de record en què han participat tots els partits amb representació a la Cambra basca, incloent-hi EH Bildu, que també va enviar una representació a aquest acte l'any passat. També hi han anat el delegat del Govern a Euskadi, Javier de Andrés; el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Juan Luis Ibarra, i caps de l'Ertzaintza, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Notícies relacionades

El gest d'EH Bildu certifica l'estratègia que l'esquerra 'abertzale' està desenvolupant els últims mesos respecte a les víctimes d'ETA. En aquesta ocasió, han anat a Ermua el parlamentari de Sortu Julen Arzuaga, acompanyat per la portaveu parlamentària Maddalen Iriarte i pel secretari general d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar. Després de l'acte, Alonso ha considerat que Arzuaga hi "sobrava", perquè "va aplaudir" l'assassinat del regidor, "va defensar" el seu assassí "i continua defensant la causa per la qual el van matar".

L'alcalde d'Ermua, el socialista Carlos Totorica, que ocupava un càrrec idèntic quan ETA va executar el regidor, ha exalçat la figura del seu company de corporació i ha destacat la "valentia" dels veïns de la seva localitat i del conjunt de la societat basca "per aixecar les mans contra ETA". "A molts ens van matar, però no ens van robar la dignitat ni la llibertat", ha assegurat, i després ha demanat que ETA "es dissolgui i demani perdó" i que l'esquerra 'abertzale' "critiqui el seu passat".