EL POLS INDEPENDENTISTA

Colau: "Em preocupa un 1-O unilateral respecte a mig Catalunya"

L'alcaldessa de Barcelona critica les "presses" del "processisme" perquè creu que això és "enganyar la gent"

jgblanco39221113 l alcaldessa de barcelona i l der de la coordinadora naciona170709133547

jgblanco39221113 l alcaldessa de barcelona i l der de la coordinadora naciona170709133547 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de BarcelonaAda Colau, ha penjat aquest dilluns a la nit un extens missatge al seu mur de Facebook per explicar el posicionament de Catalunya en Comú respecte a l'1-O. Admet que, després de l'enrenou originat arran dels dubtes expressats pel seu partit, i encara que l'alcaldessa s'ha compromès a "participar" en la convocatòria, s'han d'explicar "més i millor". 

A continuació reproduïm el text que Colau ha publicat al seu perfil de la xarxa social:

Els últims dies s'ha generat bastant polèmica sobre quin és el posicionament de Catalunya en Comú davant la convocatòria de l'1 d'Octubre. Vull evitar donar la culpa als altres i per tant vull ser autocrítica i pensar que hem d'explicar-nos més i millor. Amb ànim constructiu, aprofito el Facebook per resumir i deixar escrit quina és la nostra (i en particular la meva) posició. 

1. Sempre hem sigut un espai sobiranista que defensa i treballa activament perquè Catalunya pugui decidir la seva relació amb l'Estat a través d'un referèndum efectiu, amb garanties. 

2. El nostre consens intern és la defensa del referèndum, però som un espai plural sobre les possibles respostes: tenim independentistes, federalistes, confederalistes... i per a nosaltres aquesta pluralitat és una de les principals fortaleses del nostre espai, perquè ens acosta a la realitat plural del país. Cuidar aquesta pluralitat és un objectiu polític prioritari. 

3. Hem expressat dubtes sobre l'1 d'Octubre, igual que les han expressat altres espais polítics i molta gent diversa. Amb la informació de què disposem avui dia, no sembla que estiguem davant un referèndum efectiu i amb garanties. En tot cas, els dubtes són sobre l'eficàcia, no sobre l'objectiu ni el compromís amb el dret a decidir. 

4. Encara que finalment sigui una mobilització, recolzem l'1 d'Octubre com a mobilització contra l'immobilisme del PP, al qual fem principal responsable de l'actual situació de bloqueig. 

5. A nivell d'Ajuntament de Barcelona, aquest suport es concretarà quan el Govern català concreti la convocatòria i què demana als ajuntaments. És absurd que se'ns demani concreció als ajuntaments quan qui convoca i organitza no ha concretat. Ara bé, ja hem dit moltes vegades que en cap cas posarem en perill la institució ni els treballadors públics. 

I ara una reflexió final: 

L'1 d'Octubre, lamentablement, té tota la pinta de ser una consulta feta amb presses. El "processisme" ha jugat, sempre, amb les presses. Jo no comparteixo l'"ara o mai". No comparteixo el "vot de la teva vida" any rere any. I no ho comparteixo perquè crec que és enganyar la gent, presentant com a senzill una cosa que objectivament és complexa i difícil d'aconseguir. 

Vull llançar aquest missatge, perquè em preocupa el que està passant: és legítim dubtar. És legítim no acceptar plantejaments binaris. A mi NO em preocupa que el "referèndum" sigui "unilateral" respecte al Govern del PP. Però sí que em preocupa que sigui unilateral respecte a la meitat del poble que "té dret a decidir". 

Notícies relacionades

Els últims dies, JxS i la CUP ens acusen de posar-nos del costat contrari a la democràcia. 

El PSC, C'S i el PP... ens acusen del mateix, però per motius contraris! Reivindico els matisos, els dubtes, el debat honest sense que algú et col·loqui en el bàndol dels traïdors si no dones la resposta que el règim binari ha previst. I sobretot: cuidem les formes de fer política, escoltem, respectem, fem un esforç per entendre les raons dels altres... perquè el que sí que és segur és que, el 2 d'octubre, passi el que passi l'1 d'Octubre, haurem de fer avançar Catalunya junts, o fracassarem tots.