Rivera demana a Rajoy que lideri la pressió internacional sobre Veneçuela

Gónzalez advoca perquè no es negociï amb Nicolás Maduro, tret d'una convocatòria electoral

Gallardón critica la mediació de Zapatero en l'alliberament de Leopoldo López i qualifica de "mesquí" Garzón, que responsabilitza l'opositor de morts al país llatinoamericà

2
Es llegeix en minuts

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat aquest dilluns a Mariano Rajoy que “Espanya lideri la pressió internacional perquè es convoquin eleccions democràtiques a Veneçuela”. “Per motius històrics, culturals i econòmics som països amics i germans”, ha argumentat el dirigent taronja. 

En la seva opinió, Nicolás Maduro "no és conscient de la icona de llibertat en què s'ha convertit Leopoldo López -el líder opositor que va sortir dissabte de la presó per complir arrest domiciliari- i no podrà aguantar molt més els presos polítics a la presó". Per això, en una entrevista a Telecinco, ha apostat perquè "la pressió internacional no aixequi el peu de l'accelerador" i perquè continuï "la pressió del poble veneçolà" contra el règim, "que està sent molt valenta". 

Rivera creu que s'han de donar tres condicions perquè es comenci a negociar una transició a Veneçuela: que s'alliberin els presos polítics, que s'obri un canal humanitari i que se celebrin eleccions democràtiques.

Per últim, el president de C's ha criticat els dirigents de Podem que han expressat els seus dubtes davant l'alliberament de López. "Són coherent en les seves declaracions però no vol dir que siguin decents", ha manifestat. 

LA NEGOCIACIÓ

Per la seva part, l'expresident socialista Felipe González ha celebrat aquest dilluns l'excarceració i ha expressat que, en la seva opinió, no es pot dialogar amb el Govern de Maduro "ni si vol negociar sobre drets". "Els presos polítics són incompatibles amb la democràcia", ha dit. Segons el seu judici, l'únic que s'ha de negociar "és com es va a eleccions perquè el poble es manifesti". 

González, igual que José María Aznar, sempre s'ha mostrat contrari a les gestions de mediació que ha efectuat l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ha mantingut informat Rajoy de la seva feina a Veneçuela. El president del Govern ha reconegut la labor del seu antecessor, igual que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest dilluns ha expressat el seu "agraïment" i el seu "reconeixement" davant la mediació.

GALLARDÓN CONTRA ZAPATERO

Per contra, l'exministre del PP Alberto Ruiz Gallardón, advocat de López, ha reconegut que Zapatero ha aconseguit "millorar" la situació personal del seu defensat però, en la seva opinió, la seva mediació no ha sigut "plenament satisfactòria". En canvi, l'exalcalde de Madrid ha lloat el paper "actiu" de González i Aznar, a més de la posició del Govern d'Espanya, per la seva "fermesa" i "reivindicació de les llibertats per sobre de qualsevol tipus de comoditat o de convivència". 

Notícies relacionades

Gallardón ha carregat a més contra el coordinador general d'IU, Alberto Garzón, que va qualificar de "colpista" López. Segons l'exministre, la seva actitud és "mesquina" i "miserable". Garzón, no obstant, ha insistit aquest dilluns que l'opositor veneçolà ha sigut el "responsable" d'importants mobilitzacions que van provocar morts, encara que ha celebrat la seva excarceració si pot contribuir "que hi hagi un acord i normalització de la vida política" i que la dreta veneçolana, "molt acostumada a la violència", segui a la taula de diàleg.

Per una altra part, en línia amb Rivera, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha advocat per seguir amb la pressió internacional per aconseguir l'alliberament de la resta de presos polítics, mentre que la seva companya de files, la popular Andrea Levy, ha considerat que el cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, està "del costat de la dictadura" per haver manifestat que no li agrada que López hagi sigut posat "en situació d'arrest domiciliari" mentre  "segueix tirant gasolina" contra el règim.