EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Ada Colau: "La meva predisposició a participar en l'1-O és claríssima"

L'alcaldessa garanteix, enmig de les crítiques independentistes, que no posarà traves a la votació

Echenique la defensa i reclama a Podem Catalunya que torni a consultar les bases sobre el RUI

 

  / ACN / PATRICIA MATEOS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ada Colau va fer ahir un pas endavant per remarcar que la seva «predisposició a participar en l’1-O és claríssima» i que l’Ajuntament de Bar-celona posarà «totes les facilitats per participar-hi, sigui el que sigui». Les paraules de l’alcaldessa no disten gaire del que deia fa una setmana en una entrevista a EL PERIÓDICO. Però una setmana és un segle en el planeta procés. Entre una declaració i l’altra, Pablo Iglesias ha dit que ell no votaria en el referèndum i els comuns han posat en dubte la seva participació l’1 d’octubre, provocant així una allau de crítiques del front independentista, que donava per fet que Catalunya en Comú acabaria instant a votar, encara que fos degradant l’1-O a una simple «mobilització» com el 9-N. 

Dirigents dels comuns ja eren conscients la setmana passada del risc que corrien al no deixar clar si hi participarien o no. L’opció de deixar la porta oberta era la que menys problemes podia generar de portes endins, davant la pluralitat de visions. Però de portes enfora tenia el risc de generar un vendaval independentista com el que s’ha produït. L’última reacció va ser la del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que va considerar «lamentable» que els comuns no es posin «del costat de la democràcia i que, per tant, d’alguna forma facilitin l’acció repressiva del Govern espanyol».

Per fer de dic davant les crítiques, diverses veus dels comuns (com Elisenda Alamany i Xavier Domènech) van sortir a la palestra per expressar la seva «predisposició plena» a anar a votar l’1-O. Joan Josep Nuet va anar més enllà al sentenciar que l’1-0 posarà «un vot a l’urna». Alberto Garzón, líder d’IU, el va esmenar ràpidament, dient que aquesta postura respon a «opinions personals i no la posició oficial d’EUiA».

Notícies relacionades

Després de l’enrenou, a la nit, l’alcaldessa va penjar un missatge a Facebook per defensar el posicionament de Catalunya en Comú. Davant la «polèmica», va admetre que potser hagin d’explicar-se «més i millor». «És legítim dubtar [...] A mi no em preocupa que el referèndum sigui unilateral respecte al Govern del PP. Però sí que em preocupa que sigui unilateral respecte a la meitat del poble que té dret a decidir», va apuntar. Va insistir que recolzen l’1-O «com a mobilització contra l’immobilisme del PP», però va criticar les «presses» del «processisme» perquè això és «enganyar la gent».

ECHENIQUE CONTRA FACHIN

Pablo Echenique també va voler enviar missatges. Un de suport a Colau, al considerar que l’Ajuntament de Barcelona, de forma «legítima», pot obrir les seves portes per «posar capsetes a sobre de les taules». I, després que la senadora Celia Cánovas denunciés una «tupinada» en la consulta de Podem Catalunya sobre el referèndum, va instar Albano Dante Fachin a preguntar a tots els militants i no només entre els cercles: «Seria bona idea una consulta tan àmplia com fos possible. És el que jo faria si estigués en la seva posició». 

El PSC reclama claredat als comuns

El PSC mira les ambigüitats dels comuns amb la sensació de ‘déjà vu’. Els socialistes, que van pagar el 2014 una traumàtica factura després de mesos d'indefinició sobre el dret a decidir, reclamen a Catalunya en Comú que aclareixi la seva posició sobre el referèndum. “Davant un fet tan transcendental com és aquest anunci d'un referèndum o consulta, al final serà necessari tenir una postura clara. La ciutadania mereix que tots siguem molt clars”, ha afirmat el secretari d'organització socialista, Salvador Illa. En la seva opinió, davant la disjuntiva de l'1-O no valen ambigüitats: "S'ha de dir si som som independentistes o no. Al PSC tenim una posició nítida i clara. No som secessionistes. No volem ruptura”. Després que Ada Colau garantís que l'Ajuntament de Barcelona “posarà totes les facilitats per votar”, Illa s'ha mostrat convençut que “ningú farà res que pugui contravenir la llei”.