Puigdemont: "Estem a punt per assumir impostos que encara recapta l'Estat"

El Govern català exhibeix unitat amb les quatre diputacions per demostrar que la hisenda pròpia va vent en popa

L'Agència Tributària de Catalunya subhastarà béns embargats per impagaments de tributs locals o supramunicipals

jgblanco39207408 barcelona 07 07 2017  economia  el president puigdemont y el170707140353

jgblanco39207408 barcelona 07 07 2017 economia el president puigdemont y el170707140353

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou desafiament en el camí del procés. El president i el vicepresidentCarles Puigdemont Oriol Junqueras, respectivament, han exhibit aquest divendres l'aliança amb les quatre diputacions en el marc de Tributs de Catalunya per anunciar que estan preparats. "Estem a punt per assumir quan sigui necessària la resta dels nostres impostos que encara passen per la hisenda espanyola", ha sentenciat el cap de l'Executiu català durant un acte en què, a més de Junqueras, també hi havia els presidents de les diputacions de Barcelona, Mercè Conesa; Girona, Pere Vila; Lleida, Joan Reñé, i Joan Piñol en representació del de Tarragona.

Amb aquest acte Puigdemont ha donat per "acabada la primera fase" de la transformació de l'administració tributària catalana, que tindrà el seu punt culminant l'1 de setembre amb l'assumpció per part de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) de la gestió de tots els tributs cedits. Actualment, una bona part d'aquests impostos, com el de successions o el de transmissions patrimonials, passen per les oficines del Registre de la Propietat. El seu col·legi va impugnar en els tribunals l'avançament de la ruptura del contracte de gestió que dura fins al 31 d'octubre.

SENSE REPLICAR A L'ADMINISTRACIÓ ESPANYOLA

El president també ha defensat una nova administració tributària "millor" i que no sigui "una rèplica" de l'espanyola, i que sigui capaç de dissenyar tributs propis adaptats a la realitat social i econòmica catalana. I és que, segons la seva opinió, ha de tenir "vocació de serveieficiènciatransparència i confiança" amb el ciutadà com a base per estimular el compliment voluntari de les obligacions tributàries. Puigdemont ha recordat que Catalunya només gestiona el 10% dels impostos que paguen els ciutadans i les empreses. Això reflecteix la falta de control de la Generalitat a l'hora de "gastar en benefici de l'estat del benestar, de la preservació del medi ambient i de la promoció econòmica".

Junqueras, per la seva banda, ha assegurat que tot està preparat perquè la hisenda catalana "assumeixi els reptes de futur". A més de Tributs de Catalunya, ideat per l'aleshores president Artur Mas el 2012 i desenterrat l'any passat pel vicepresident, s'ha ampliat la plantilla de l'ATC i la seva xarxa d'oficines, l'inici de funcionament del programa informàtic e-Spriu i el Codi Tributari al Parlament, ha recordat. No és la primera vegada que el Govern català s'esforça a anunciar que la construcció d'una estructura d'estat com la hisenda pròpia va vent en popa, com quan Junqueras va inciar l'obertura d'oficines pròpies de l'ATC.   

NECESSITATS DELS CIUTADANS       

Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, ha destacat el paper de Tributs de Catalunya a l'hora d'"atendre les necessitats dels ciutadans". De fet, la reunió d'aquest divendres ha servit per estrènyer els vincles i intensificar la relació entre institucions "per culminar la primera fase del desplegament de la hisenda catalana, en el marc de Tributs de Catalunya". Això s'ha ratificat amb la firma de nou convenis de col·laboració.

Notícies relacionades

El primer d'aquests acords permetrà a l'ATC, dirigida per Eduard Vilà, que també hi estava present amb el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, gestionar directament la recaptació executiva en col·laboració amb les diputacions. La hisenda catalana podrà fins i tot celebrar subhastes públiques dels béns embargats per deutes i impagaments per tributs i càrregues locals i supramunicipals. Amb aquesta competència, l'ATC es convertirà "en el principal organisme recaptador dels deutes de l'Administració pública de Catalunya", segons Presidència de la Generalitat.

Gràcies als convenis firmats per l'ATC des del 2015, aquest organisme podria arribar a gestionar uns 850.000 deutes anuals. Els acords també inclouen l'intercanvi d'informació  per combatre el frau i la morositat fiscal i la posada en funcionament de vuit oficines compartides amb les diputacions.