EL REPTE INDEPENDENTISTA

El referèndum unilateral divideix Colau i el PSC a l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona en Comú rebutja una moció del PP contrària a la consulta i els socialistes la recolzen

Domènech es reuneix amb Junqueras i reitera que, encara que votaran en l'1-O, ho veuen com un altre 9-N

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El dia que Ada Colau tornava al ple de l'Ajuntament de Barcelona després de la maternitat, els socis de govern municipal, Barcelona en Comú i el PSC, han evidenciat la primera fissura pel referèndum unilateral de l'1-O. La moció presentada pel PP que volia comprometre el consistori a "no recolzar ni proporcionar mitjans ni personal municipal l'1 d'octubre en relació amb el referèndum que es pretén celebrar" ha dividit els socialistes, que l'han recolzat, i els comuns, que han contribuït amb els seus vots, al costat dels partits independentistes, a tombar el text.

Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde, ha defensat el vot de Barcelona en Comú adduint que "avalar la moció seria una criminalització preventiva, ja que el Govern català encara no ha firmat ni decretat res". Per la seva banda, el socialista Jaume Collboni ha lamentat que la "guerres de banderes no siguin només als carrers, sinó també dins de l'ajuntament". Tot i donar-hi suport i advertir que "no hi ha solució contra les lleis", també ha recordat al PP que "no hi haurà solució únicament amb la llei".

Pisarello  s'oposa a  la "criminalització preventiva ja que el Govern català encara no ha firmat ni decretat res"

En aquest sentit, Collboni ha preguntat al líder municipal dels populars, Alberto Fernández Díaz, "quina és la proposta del PP per sortir d'aquest atzucac". "La ruptura que perseguim no és la del govern municipal, sinó que el que volem trencar és el dret a decidir, que és el dret a dividir", ha replicat Fernández Díaz, que ha aprofitat per carregar contra Colau: "Va votar en el 9-N 'sí-sí', ara 'sí' però 'no' però 'sí'. Avui s'ha alineat amb l'independentisme; esperem que d'aquí unes setmanes, quan hagi de dir si recolza amb mitjans municipals un referèndum contrari a la llei, sàpiga estar a l'alçada".

Fonts dels comuns i dels socialistes han tret ferro a la discrepància recordant que no és la primera vegada que els dos socis de govern voten diferent en qüestions que no estan relacionades amb la gestió de l'alcaldia. El to de les intervencions ha anat 'in crescendo', especialment amb la intervenció de la CUP, la portaveu de la qual, María José Lecha, s'ha mostrat preocupada per la divisió en l'equip de govern. I ha desafiat el PP: "Enviï la moció a la Guàrdia Civil, a Tejero o a qui li doni la gana. Els hereus del franquisme no seran els que decidiran per nosaltres".

CITA A LA SEU D'ERC

A la mateixa hora que els comuns s'alineaven amb ERC per tombar la moció en contra del referèndum, el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, es reunia amb el seu homòleg republicà, Oriol Junqueras, a la seu d'Esquerra. Encara que formalment formava part de la ronda de contactes amb la resta de forces catalanes per presentar la nova confluència d'esquerres (a la tarda Domènech s'ha vist amb la CUP), el referèndum ha tornat a monopolitzar la trobada.

Notícies relacionades

En la cita, d'una hora i mitja i a la qual també han assistit Marta Rovira (secretària general d'ERC) i Elisenda Alamany (coordinadora de comunicació dels comuns), Domènech ha insistit que participaran en la consulta de l'1-O, però no decidiran fins al 8 de juliol de quina manera ho faran. La coalició d'esquerres segueix sense veure que la convocatòria pugui ser res diferent del 9-N i dubta que la consulta tingui les garanties que li permetin implicar-se en els preparatius (amb el risc que això suposi problemes legals per a Colau i el seu equip) i donar-li validesa legal al resultat que emani de les urnes.

En aquest sentit, la fórmula per la qual ha optat Podem Catalunya, de participar en el referèndum però considerant-lo una altra mobilització més a favor d'un referèndum vinculant, és la que més opcions té ara com ara.