EL FINAL DE LA BANDA

El 73% dels presos d'ETA, a favor de les vies legals per ser excarcerats

El col·lectiu de reclusos porta a terme una votació amb una participació del 87,2%

Manifestació. Bilbao a favor dels drets dels presos etarres, dissabte passat.

Manifestació. Bilbao a favor dels drets dels presos etarres, dissabte passat. / REUTERS / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts

El 73% dels presos d'ETA han votat a favor d'acollir-se a les vies legals per aconseguir la seva excarceració, mentre que el 14% ho ha fet en contra. Així ho apunta el recompte del debat intern del col·lectiu de presos (EPPK), amb una participació del 87,2% del col·lectiu. Amb aquest resultat es dona per superada la "fase de resistència" i cada empresonat podrà utilitzar les possibilitats que ofereixi la via jurídica, amb suport del col·lectiu.

EPPK ha indicat, en un comunicat remès al diari 'Gara', els resultats de la votació sobre el document de base del debat portat a terme aquests mesos, que obre la porta a opcions "inèdites", amb l'objectiu d'anar "buidant les presons". El col·lectiu ha aprovat aquest full de ruta amb el vot a favor de 221 persones, enfront de 42 nos. Els 38 presos restants han votat en blanc o no s'han posicionat en un sentit o un altre. Amb això, queda aprovat el document de base.

Notícies relacionades

El text definitiu es coneixerà durant l'estiu, ja que s'ha de completar encara amb les aportacions suggerides. Posteriorment, també s'elegirà la direcció del col·lectiu, que estarà formada finalment per vuit persones entre 43 noms proposats.

Segons recull 'Gara' en l'edició digital, el "concloent resultat llança un full de ruta que aposta rotundament per la via legal per anar aconseguint excarceracions". Així, d'ara endavant "serà cada pres qui decidirà aprofitar o no les possibilitats que ofereixi la línia jurídica, serà cada pres qui decidirà utilitzar o no les diferents sol·licituds o vies legals (redempcions, destins, canvis de grau, permisos, acostament a Euskal Herria, llibertat condicional, etcètera), i, com que la línia ha sigut aprovada de manera col·lectiva, comptarà en tot moment amb el suport i l'ajuda del col·lectiu", segons estableix el document aprovat.