EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Iceta aposta per no sancionar els regidors del PSC que recolzin el referèndum

El líder del PSC només preveu càstigs si els regidors socialistes "incompleixen la llei"

fcasals38552037 iceta170522122110

fcasals38552037 iceta170522122110 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per intentar evitar-se futurs maldecaps, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advocar ahir per no sancionar els alcaldes i regidors del partit que puguin acabar recolzant el referèndum unilateral de l’1-O, sempre que no traspassin la línia vermella d’incomplir la llei. El líder dels socialistes catalans, per exemple, no considera il·legal que hi hagi alcaldes del PSC en l’acte d’avui organitzat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI) en què regidors independentistes expressaran el seu suport a la consulta.

    

«Només demanem una cosa bastant senzilla als alcaldes, i és que compleixin la llei. I, per exemple, anar dissabte a aquest acte no és incomplir-la», va reflexionar en una entrevista a TV-3, on va assenyalar que no és il·legal participar en manifestacions, reunions o firmar manifestos. A l’AMI hi ha 51 alcaldes socialistes, i per això s’haurà de veure si algun d’ells assisteix a l’acte, en el qual es firmarà un manifest amb tres compromisos de cara a l’1-O: cedir espais municipals, recolzar el Govern de la Generalitat i el Parlament en tot el procés i no fer «cap pas enrere per qualsevol im­pediment polític i jurídic» de ­l’Estat.

122 ALCALDIES SOCIALISTES

El PSC compta amb un total de 122 alcaldies i, a més a més, també forma part de l’equip de govern en 65 municipis més. De moment, només hi ha hagut veus discordants amb la negativa del partit a participar o facilitar la celebració de l’1-O en sis: Vallbona d’Anoia, Castellbell, l’Escala, Girona, Blanes i Terrassa (set comptant-hi també Arbeca, governat per Candidatura de Progrés Municipal, marca blanca vinculada al PSC).

    

Però Iceta també va voler enviar un encàrrec a la direcció del PSOE. Després que el secretari general socialista, Pedro Sánchez, advoqués aquesta setmana per imposar sancions per als alcaldes del PSC que participin en el referèndum, Iceta va aventurar que «ni es produirà el referèndum ni hi haurà sancions», però va recordar que hauria de ser el PSC i no el PSOE el que les imposés. «Si hi ha sancions, que crec que no n’hi haurà, les hauria de proposar jo i no ho penso fer. Però no se sap mai, si hi ha algun electe que fa alguna cosa molt contrària a l’ordenament jurídic».

Notícies relacionades

    

En tot cas, el líder del PSC va mantenir la tesi que el debat del referèndum és espuri i que el millor que poden fer els seus companys de partit és no entrar-hi, ja que el Govern català no té ni urnes i pensar que l’1 d’octubre es votarà «comença a ser un acte de fe».