EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Un centenar de personalitats catalanes demanen al Govern català que suspengui el referèndum

Un manifest alerta que l'1-O "atempta" contra l'Estat de dret i no és "democràticament homologable"

Els firmants reclamen a Rajoy que aporti "solucions positives" per a Catalunya

zentauroepp39102724 catalunya170629165115

zentauroepp39102724 catalunya170629165115

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / LAURA PUIG / BARCELONA

Un centenar de personalitats de diferents àmbits professionals de Catalunya han promogut un manifest en què reclamen al Govern de Junts pel Sí que suspengui el referèndum unilateral d'independència anunciat per a l'1 d'octubre. En la seva opinió, la convocatòria "atempta contra l'essència mateixa de la pervivència de l'Estat de dret" i no compleix els "requisits imprescindibles perquè [la consulta] sigui democràticament homologable". Els firmants exigeixen especialment a l'Executiu central que s'avingui a dialogar per buscar "solucions positives" per a Catalunya i el conjunt d'Espanya.

Amb el títol 'Per Catalunya i la democràcia', aquest grup de juristes, catedràtics, empresaris, expolítics, periodistes i professionals d'altres camps de la societat defensen que Catalunya és una "entitat nacional i jurídica" que "existeix i existirà abans i després de l'1 d'octubre", ja que "la seva continuïtat la garanteix, afortunadament, la història i la seva voluntat de ser". No obstant, es mostren molt crítics amb l'anunciada consulta "hipotèticament referendària", de la qual sostenen que "no es fonamenta ni en l'Estatut, ni en la Constitució, ni en el dret internacional".

ELS FIRMANTS

Els impulsors del manifest, entre els quals hi ha l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran Lleida, l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay, la catedràtica de la UAB Victoria Camps i l'exdirector d'ESADE Carlos Losada, també denuncien l'obscurantisme que envolta les lleis que hauran de regular el referèndum i l'hipotètic procés d'independència de Catalunya.

"Les lleis que conduirien a una pretesa declaració d'independència continuen amagades a les forces polítiques de l'arc parlamentari que representen més de la meitat del poble català. És un artifici que constitueix una verdadera sostracció de l'exercici de la potestat legislativa pròpia d'una nació civilitzada i d'una democràcia madura". És per això que els firmants alerten que "substituir la raó democràtica pel voluntarisme conduirà indefectiblement a la perversió del sistema polític, a la ruïna de la concòrdia cívica, i la fractura de la societat catalana".

"PER DIGNITAT DEMOCRÀTICA"

Notícies relacionades

"És per tot això, i per dignitat democràtica, que demanem la suspensió de la convocatòria de referèndum, ja que no es compleixen els requisits imprescindibles perquè sigui democràticament homologable", conclou el document, els promotors del qual preveuen remetre en els pròxims dies tant al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com al president del Govern, Mariano Rajoy.

Al cap de l'Executiu central va dedicat sobretot l'últim paràgraf del manifest, que advoca perquè els dos executius seguin a negociar per buscar una sortida política al conflicte català: "Amb la mateixa convicció i el mateix sentiment d'urgència, demanem, als que tenen la legitimitat política per fer-ho, i en particular al Govern espanyol, que s'esforcin al màxim per acordar solucions positives per a Catalunya i per al conjunt d'Espanya".