El Govern central adverteix a Puigdemont que va "fracàs rere fracàs"

Recomana al president que assisteixi al Congrés per dialogar sobre el conflicte territorial

Es desmarca i al·lega que l'Executiu no va preparar l'acte en què no va ser el Rei Joan Carles

undefined39101777 gra255 madrid  29 6 2017   el portavoz del gobierno y minist170629154929

undefined39101777 gra255 madrid 29 6 2017 el portavoz del gobierno y minist170629154929 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El Govern central considera que el president Carles Puigdemont va acumulant suspensos en el seu camí cap a la consulta del 1-O i que aquests resultats demostren que l'anunciat referèndum no s'arribarà a celebrar. El portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha valorat com a “normal”  que la Generalitat hagi declarat desert el concurs per a les urnes i ha considerat que aquest fet demostra que l'intent del Govern català serà fallit.

“Fa anunci rere anunci, constatant fracàs rere fracàs. El que no hi hagi urnes significa que ningú, cap empresa, vol participar en res il·legal. I és normal que els funcionaris no vulguin i és normal que els alcaldes diguin no”, ha opinat en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres presidit per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, pel viatge de Mariano Rajoy a Alemanya per preparar la cimera del G-20. “El referèndum de secessió és il·legal, per tant no se celebrarà i estem veient passos cap a la no celebració”, ha insistit.

El portaveu ha recomanat a Puigdemont que assisteixi al Congrés dels Diputats per explicar-se i escoltar i ha recordat que és el Parlament la institució amb potestat d'una eventual reforma de la Constitució. S'ha felicitat que la carta enviada pel president hagi arribat finalment després de dies d'incertesa i ha opinat que els catalans desitgen aquesta visita. “Té coherència i lògica política que vingui”, ha insistit, “seria bo”.

Méndez de Vigo ha considerat positiu que Puigdemont pugui intercanviar les seves opinions amb “els representants de la sobirania nacional” i ha recordat que el Govern segueix obert a una reforma de la Carta Magna. Sobre aquest aspecte, després de conèixer que PSOE i C’s s'han compromès a abordar aquesta modificació, ha demanat als grups que detallin els temes que es canviarien i que explicitin amb quins suports parlamentaris comptarien per a una reforma que requereix majoria absoluta.

 LA POLÈMICA DE JOAN CARLES I

Notícies relacionades

Respecte a la sorprenent absència del rei emèrit en l'acte de commemoració del 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques aquest dimecres al Congrés, el Govern es desmarca. Méndez de Vigo ha assenyalat que el Govern no va intervenir en els actes de preparació. Ha recordat que la celebració va ser preparada pel Parlament i la Casa Reial, ha evitat confirmar si havia sigut informat amb anterioritat i ha restat importància al fet.

Méndez de Vigo recorda que, encara que no hi fos físicament, el Rei Joan Carles va estar present en els discursos de Felip VI i de la presidenta del Congrés, Ana Pastor i que el seu nom va rebre “aplaudiments molt calorosos”. “Va ser el motor del canvi i no oblidarem mai el seu paper davant l'intent colpista”, ha assenyalat per subratllar l'“afecte i l'agraïment” per la seva tasca com a cap de l'Estat.