VOTACIÓ AL CONGRÉS

El PSOE eleva la pressió sobre Montoro després de la reprovació

Els socialistes veten el ministre d'Hisenda en una reunió sobre el sostre de despesa

Tota l'oposició, excepte el PNB, vota en contra del dirigent del PP per l'amnistia fiscal

-FOTODELDIA- GRA283. MADRID, 29/05/2017.- El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro, esta tarde en el pleno del Congreso, en la primera sesión de debate y votación de enmiendas parciales a los Presupuestos Generales del Estado de 2017. EFE/Javier Lizon

-FOTODELDIA- GRA283. MADRID, 29/05/2017.- El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro, esta tarde en el pleno del Congreso, en la primera sesión de debate y votación de enmiendas parciales a los Presupuestos Generales del Estado de 2017. EFE/Javier Lizon / EFE / JAVIER LIZÓN

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El Congrés dels Diputats va reprovar ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per l’amnistia fiscal del 2012, declarada inconstitucional pels tribunals. Tots els partits, tret del Partit Popular i el PNB, que es va abstenir, van votar en contra de Montoro. El PSOE, que va promoure la repulsa, va decidir elevar, a més, la pressió sobre el ministre i va anunciar que no pensa reunir-se amb ell per rebre informació sobre el sostre de despesa (el límit de despesa no financera dels pròxims Pressupostos Generals), primer pas per elaborar els comptes del 2018. 

Per avui ja estava prevista una reunió entre representants socialistes i el Govern a la qual finalment aniran els secretaris d’Estat d’Hisenda, José Enrique Fernández, i Pressupostos, Alberto Nadal. El secretari d’organització del PSOE i diputat per València, José Luis Ábalos, va defensar el veto a Hisenda «per coherència». Va lamentar que Mariano Rajoy no prengui cap mesura tot i la reprovació de la Cambra, però aquest «és el seu problema». «[La reprovació] no és una frivolitat», va assegurar.

L’executiva federal del PSOE de dilluns que ve decidirà el sentit del vot del grup parlamentari –els diputats s’inclinen pel 'no'– sobre el sostre de despesa. En la reunió, va avançar Ábalos, els portaveus econòmics socialistes només prendran nota de la informació que els ofereixin els representants de l’Executiu, però no posaran sobre la taula cap tema per negociar.  

DOS MINISTRES

Amb la reprovació de Montoro ja són dos els ministres de Rajoy censurats per la Cambra baixa aquesta legislatura. També ho va ser fa unes setmanes Rafael Catalá, titular de Justícia, per destorbar la investigació de casos de corrupció. Catalá té el dubtós honor de ser el primer ministre de la democràcia a rebre la censura majoritària de l’hemicicle.

Després de la votació al ple, Montoro va dir que acceptava el resultat de la votació assumint que la decisió de la majoria de la Cambra «és un acte democràtic», però tot seguit va indicar que només és un «retret» sense conseqüències pràctiques. «La vida segueix i s’ha de seguir treballant i negociant», va afegir.

Ho va deixar clar hores després el portaveu del Govern i ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que va reafirmar que Montoro té la confiança del cap de l’Executiu i de la resta del Gabinet. A més, va destacar el seu «paper determinant» perquè Espanya hagi sortit de la crisi. La Moncloa resta importància a la sentència del Tribunal Constitucional contra l’amnistia i justifica les presses amb què es va fer perquè Espanya estava en una situació de «prefallida».

Notícies relacionades

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va aprofitar la impassibilitat de l’Executiu per incidir en el missatge que la pressió «no és suficient» davant un «partit que neda en la corrupció» i va assegurar que el seu objectiu seguirà sent «desallotjar» Rajoy de la Moncloa.

«S’estan fent passos. Estem satisfets dels passos de col·laboració amb el PSOE de Pedro Sánchez. Tant de bo puguin concloure en una cosa que és necessària per protegir la democràcia a Espanya, que és fer fora el PP de les institucions», va declarar, recuperant la idea de presentar una altra moció de censura a mitjà termini.