MEMÒRIA HISTÒRICA

El Parlament anul·larà aquest dijous els judicis del franquisme a Catalunya

La llei declararà nuls els judicis sumaríssims de la dictadura

 

  / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament farà aquest dijous un pas més per lapidar un dels vestigis de la dictadura: els judicis sumaríssims a Catalunya. La Cambra catalana aprovarà la llei per reparar les víctimes de la tirania feixista i els seus familiars, impulsada per Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i el PSC.

"Mentre el PP li posa avui una medalla al franquista Rodolfo Martín Villa demà el Parlament retorna la dignitat a les víctimes", ha sentenciat Joan Josep Nuet. Fent seva una de les reivindicacions de les entitats memorialistes, com la Comissió de la Dignitat, la llei declararà nuls i sense cap efecte jurídic els gairebé 80.000 consells de guerra sumaríssims instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista. A més, també preveu que la Conselleria de Justícia emeti una certificació de nul·litat del procediment i la seva corresponent sentència.

Notícies relacionades

El PSC no havia impulsat inicialment la llei i havia presentat una proposició alternativa perquè, tot i compartir la pertinència d'anul·lar aquests judicis, considerava que aquesta llei podria tenir una "dificultat tècnica" al xocar amb les competències de l'Estat i que, a més, es queda curta. Però finalment, com ha assenyalat Ferran Pedret, s'han sumat a aquesta iniciativa. La CUP ha defensat aquesta iniciativa com un acte de sobirania. "Aquest país serà sobirà i dirà que no volem mai més practiques feixistes. Trencarem amb el règim del 36 i del 78, que és el mateix", ha clamat Mireia Boya.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha celebrat que s'hagi passat de les simples declaracions institucionals a la llei. "Trencarem molts tabús perquè es faci justícia amb les víctimes, com demanaven reiteradament les Nacions Unides, un mur d'arguments jurídics mantingut per les institucions que en el fons defensen la justícia de Franco", ha apuntat.