LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Rajoy nega utilitat a la comissió de la caixa b i retreu que es miri al "passat"

El líder del PP contraprograma l'extresorer i convoca una reunió a Génova

"Nosaltres serem els que parlarem del futur", afirma el president davant els seus col·laboradors

 

  / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy va contraprogramar ahir Luis Bárcenas amb un comitè executiu a Génova. Era la seva manera de demostrar la poca importància que li dona i que no li agrada gens que l’oposició hagi aconseguit tirar endavant una comissió d’investigació sobre el finançament irregular del seu partit. «Només volen parlar del passat, nosaltres serem els que parlarem del futur», els va dir a la reunió, a la seu nacional del PP, als seus principals col·laboradors en el partit. A més a més, va afegir, «no aporta res a la lluita contra la corrupció».

El líder del PP i també president del Govern, i el coordinador del partit, Fernando Martínez-Maillo, van decidir mantenir un perfil baix el dia que anava al Congrés Bárcenas, que fa tres anys semblava que faria caure Rajoy amb tota la informació que mou. Tant Podem, que ja ho va deixar clar la setmana passada, com Ciutadans i el mateix PSOE sospiten que l’extresorer té un pacte de silenci amb el PP per no fer-li més mal.

«No sé si després del missatge del senyor [Mariano] Rajoy de ‘farem el que es pugui’, realment hi poden fer res i hi ha alguna mena d’acord entre el senyor Bárcenas i el PP», va afirmar davant la premsa el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas. El número dos del partit taronja es va referir així al missatge que Rajoy va enviar a Bárcenas el febrer del 2012 (quan els jutges ja havien començat a investigar-lo) i en què el va intentar tranquil·litzar amb la frase «Luis, res és fàcil, però fem el que podem. Ànim».

CAP REFERÈNCIA DIRECTA

Notícies relacionades

Segons el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, en la reunió del comitè, Rajoy no va fer cap referència concreta a l’exsenador del PP. El cap de l’Executiu va criticar el «desordre» de la comissió, en el sentit que no hi ha uns criteris establerts per acotar l’objecte de la investigació, raó per la qual el PP amenaça de portar aquest assumpte al Tribunal Constitucional. «Ja tenen les conclusions redactades. Tant els fa què puguin dir els compareixents, perquè en volen fer una causa general», va dir Rajoy, segons Casado. «Solament volen parlar del passat, nosaltres serem els que parlarem del futur», va sub-ratllar el líder del PP en un altre moment.

Ja en el torn de preguntes se li va plantejar a Casado si al PP van respirar tranquils al veure el silenci de Bárcenas durant la compareixença, trencat únicament en moments esporàdics i sense aportar dades rellevants. «Estem igual de tranquils que fa una setmana o que hem estat sempre. Aquest partit respon davant la justícia si així ho determina», va respondre el vicesecretari popular. «Seguirem reivindicant les sigles d’aquest partit per més que intentin posar bastons a les rodes i clavar puntades de peu als turmells. Els compareixents ens importen més aviat poc», va afegir Casado en un altre moment de la conferència de premsa.