ESCÀNDOLS A LES FILES POPULARS

Bárcenas: "No he utilitzat mai el nom de Rajoy en va"

L'extresorer del PP al·lega que està immers en dos processos judicials per evitar contestar al Congrés

L'exsenador nega haver robat al partit i corregeix als portaveus les seves incorreccione en l'interrogatori

Tardà ha insistit que Bárcenas hauria de reconèixer la veritat i demanar perdó per atemptar contra la democràcia. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Ho havia anunciat i Luis Bárcenas va tractar de mantenir-se ahir en el seu propòsit. L’extresorer del PP havia decidit no respondre a la comissió d’investigació de la caixa b del partit en el Congrés i limitar-se a matisar els comentaris dels portaveus dels grups, perquè està immers en dos processos judicials. Però no ho va poder evitar. Va matisar, va postil·lar i va negar algunes de les acusacions que li van endossar, sempre sota la mirada del seu lletrat, que el comminava a mantenir-se en silenci. Va ser contundent quan va negar haver utilitzat Mariano Rajoy per aconseguir cap benefici i haver-se quedat amb diners del partit.

«Jo no he utilitzat mai el nom de Rajoy en va», va desmentir al representant de Bildu, Oskar Matute, que havia al·ludit al presumpte aval del president del Govern perquè Bárcenas obrís un compte al Dresdsner Bank. L’extresorer va explicar que si hi figurava el nom del cap de l’Executiu o el de l’exsenador Luis Fraga seria com a referència, per la seva pertinença al PP, però no perquè avalessin res.

ECONOMIA "MOLT ACOMODADA"

«Ni amb 300.000 ni amb 8.000. De fons del partit no me n’he apropiat gens», es va rebel·lar a una pregunta de la portaveu d’Units Podem, Irene Montero. A més, va atribuir la seva fortuna a Suïssa a «una quantiosa activitat professional», que li va permetre una situació «patrimonial molt acomodada». Ja llançat, fins i tot va retreure a la formació morada el seu suposat finançament veneçolà, a través de Juan Carlos Monedero.

La primera a plantejar-li el qüestionari va ser la socialista Isabel Rodríguez, que va projectar les declaracions de Bárcenas en el judici de la 'trama Gürtel' el gener passat en què va admetre que el PP es finançava de forma il·legal amb una expressió inèdita fins llavors: «comptabilitat extracomptable».

També va seguir el seu escrit de defensa en la causa dels 'papers de Bárcenas', la de la caixa b, pendent de judici: «¿Ha estat fort? ¿El seu pacte de silenci amb el PP demostra que està intentant ser fort, com li va demanar Rajoy?», va concloure Rodríguez. La socialista va assenyalar el president del Govern com a responsable de la caixa b en els últims 20 anys, perquè en els 'papers de Bárcenas' apareix com a perceptor de sobresous i perquè, segons la versió del compareixent, el tresorer reportava amb ell i es va quedar amb la caixa quan va abandonar el càrrec després de ser imputat.

Per al torn de Ciutadans, Bárcenas ja estava prou calent per assistir al «teatre» per retreure al seu portaveu, Toni Cantó, el to de les seves preguntes i la seva exigència que «verbalitzés» la seva negativa a contestar. Cantó li va respondre que era «el negat de la pel·lícula, el titella del PP» per ser l’únic que seu al banc dels acusats, malgrat que tots els alts càrrecs van cobrar sobresous.

Només va aconseguir que Bárcenas tornés a respondre quan li va atribuir l’entrega d’un sobre amb bitllets de 500 euros i una capsa de puros a Rajoy. L’extresorer li va demanar que llegís bé la seva declaració davant el jutge Pablo Ruz, perquè això ho va atribuir al seu antecessor en el càrrec, Álvaro Lapuerta. Davant el jutge, el que Bárcenas va explicar va ser que Javier Arenas li va dir que entregués a Rajoy els 4.900 euros que quedaven a la caixa quan se’n va anar. El president es va quedar amb el sobre i va destruir el paper en què se l’informava dels diners.

DEMANAR PERDÓ

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC, Joan Tardà, va recomanar al compareixent que demanés disculpes als ciutadans i reconegués la seva actuació irregular si volia preservar el seu honor. El republicà va mostrar la seva profunda decepció perquè els resultats electorals no penalitzin els casos de corrupció del PP i es va mostrar pessimista per un sistema que, opina, s’encamina cap al «caos». «Hem sigut capaços de convertir la merda en un perfum», va resumir.

En resposta a Mikel Legarda, del PNB, només va intervenir per negar que en algun cas constés que les donacions del PP tinguessin «un caràcter finalista». Segons Bárcenas, en cap resolució judicial s’ha arribat a més conclusió que les donacions es feien «per estima», com va dir ell mateix al Parlament. No va poder anar més enllà, perquè el portaveu basc el va interrompre per recriminar-li que s’acollís al seu dret a no a contestar, excepte per negar les afirmacions que li interessaven.