EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Pluja d'avisos de la CUP

Els anticapitalistes adverteixen a l'Estat que es mobilitzaran per garantir el referèndum

Els cupaires, als comuns: "La neutralitat forma part del problema"

zentauroepp39011772 barcelona 22 06 2017  pol tica   eulalia reguant y nuria gib170622210024

zentauroepp39011772 barcelona 22 06 2017 pol tica eulalia reguant y nuria gib170622210024

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

La CUP ha engegat aquest dijous a Sant Andreu la seva campanya pel 'sí' en el referèndum del primer d'octubre. I ho ha fet repartint avisos i advertències a tort i a dret. A l'Estat, al PDECat i als comuns. Amb el lema gramscià de 'Viure significa prendre partit', els anticapitalistes han dibuixat la consulta vinculant d'aquí tres mesos com un ariet contra l'anomenat 'règim del 78'.

La diputada, i futura regidora, Eulàlia Reguant ha portat el pes oratori de l'acte amb una defensa encesa del dret a votar en aquest referèndum. Tant és així que no ha dubtat a advertir a l'Estat que la força anticapitalista es mobilitzarà per defensar aquest dret. "La reacció de l'Estat demofòbic es donarà. I davant d'això, l'esquerra anticapitalista respondrà com sempre ho ha fet, amb organització i mobilització per garantir drets". Xoc de trens 'king size'.

Els seus veïns ideològics dels comuns també han rebut una 'carícia'. La calculada ambigüitat de la nounada Catalunya en Comú ha estat resposta per Reguant: "Els que esperin que l'1-O sigui una simple mobilització, l'erren. No calen més garanties que la de tenir el referèndum; la d'imparcialitat del Govern i que hi hagi una campanya pel 'sí' i pel 'no'", ha sentenciat a propòsit de la persistent exigència de garanties dels de Xavier Domènech per secundar la consulta vinculant.

I això sense comptar l'ús d'Antonio Gramsci, polític fetitxe per als comuns. Des del mateix lema que convida a prendre partit fins a la referència del membre de la direcció del partit Núria Gibert: "La indiferència és el pes mort de la història. Els neutrals formen part del problema".

NO HI HA NEUTRALITAT

I és que, pels anticapitalistes, el referèndum és la "clau que obre tots els panys", ha dit Reguant, motiu pel qual les tebiors no són possibles. Així, els anticapitalistes entraran al Parlament una moció per la qual proposen que s'exigeixi als mitjans de comunicació que desitgin una subvenció pública la condició que es "comprometin" amb el "foment de la participació democràtica en el referèndum de l'1 d'octubre". 

El tercer grup al·ludit ha sigut, òbviament, el PDECat. Ja gairebé per tradició i perquè sobre els postconvergents hi pesa la creu que, quan arriba l'hora de la veritat, dubten. Els recels entre la nova CDC i ERC aquesta setmana, per la conveniència d'aprovar la llei de transitorietat abans del referèndum o no, han estat resolts de cop per Reguant.

Notícies relacionades

"S'han de fer públiques ara les lleis de transitorietat i del referèndum. S'ha de donar ara una data per a la seva aprovació, perquè una és important" per a l'1-O i l'altra ho serà per l'endemà, per al "període constituent", ha afirmat la diputada.

I potser com un avís per a navegants o, més aviat, com a dissuasori de possibles temptacions, Reguant ha asseverat: "No valen reinterpretacions dels resultats. Els que vulguin utilitzar els vots de l'1-O per negociar un nou marc d'entesa [amb Espanya], l'erren".