Rajoy defensa l'amnistia fiscal perquè Espanya estava en "prefallida"

Margarita Robles s'estrena com a portaveu parlamentària del PSOE

jgblanco38291360 madrid 04 05 2017 pleno debate sobre los presupuestos genera170504114351

jgblanco38291360 madrid 04 05 2017 pleno debate sobre los presupuestos genera170504114351 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha defensat aquest dimecres l'amnistia fiscal que va ser declarada inconstitucional a principis de mes amb l'argument que Espanya estava en una situació "límit", de "prefallida", i ha acusat d'aquesta situació el PSOE.

Precisament avui s'estrenava en la sessió de control la nova portaveu parlamentària socialista, Margarita Robles, que ha decidit preguntar al cap de l'Executiu per la sentència del TC, que va suposar un revés per al Govern. 

Notícies relacionades

Rajoy li ha recordat, no obstant, que el PSOE també va aprovar dues amnisties fiscals, amb diferències importants sobre les regularització aprovada pel Govern del PP la primera legislatura amb majoria absoluta. La primera, que Espanya estava en "prefallida", mentre que al 91, quan Felipe González va aprovar una de les amnisties, el país estava en una situació "pròspera". A més, ha subratllat, amb el PSOE "les rendes aflorades no van pagar" i amb el PP sí, i a més es van identificar els defraudadors. 

Per últim, el president ha recordat que el Tribunal Constitucional va anul·lar "el procediment" utilitzat, el reial decret, i ha deixat clar que "les actuacions no podran ser revisades". És cert que la resolució de l'Alt Tribunal amb prou feines tindrà conseqüències pràctiques sobre els gairebé 30.000 contribuents que es van acollir a l'amnistia sempre que les regularitzacions siguin fermes. Només tindrà efecte sobre les que encara no siguin fermes, com podria ser el cas de l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato o altres persones implicades en procediments judicials per delicte fiscal.