Xavier Trias reclama que el Congrés "expulsi" Fernández Díaz per impulsar l'operació Catalunya

L'exalcalde de Barcelona acusa l'exministre de promoure una campanya per difamar-lo amb un fals compte a Suïssa

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

"El mal ja està fet", ha lamentat Xavier Trias. L'exalcalde de Barcelona ha comparegut aquest dimarts a la comissió d'investigació del Parlament sobre la denominada operació Catalunya per explicar la seva experiència com a protagonista d'una notícia d''El Mundo' que l'assenyalava com a propietari d'un compte a Suïssa amb 12,9 milions d'euros i que posteriorment es va demostrar que era fals. "Tot ha sigut una gran mentida", ha subratllat el regidor convergent. Catòlic militant, la seva intervenció a la Cambra catalana li ha servit més que com a denúncia com un acte d'exorcisme, com un alliberament contra qui ha assenyalat com el seu gran dimoni: l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

La polèmica informació es va publicar l'octubre del 2014, a pocs dies del 9-N i a mig any de les eleccions municipals que van descavalcar Trias del govern municipal. "No vaig perdre només per aquestes mentides, però sí que hi van influir", ha reflexionat el dirigent nacionalista. "El meu pecat va ser ser alcalde d'un partit compromès de manera irreversible [amb el dret a decidir]. Per un fals patriotisme hi va haver gent que va creure que salvar Espanya era carregar-se Trias", ha prosseguit el regidor, que ha rematat: "És sorprenent que Fernández Díaz segueixi sent diputat i que a més presideixi la comissió de l'estatut dels diputats. Se l'hauria d'expulsar del Congrés".

L'exalcalde ha recordat la controvertida conversa gravada entre l'exministre popular i l'exdirector d'Antifrau Daniel de Alfonso en què el primer ja revelava suposades informacions per acabar amb la carrera del regidor convergent i, a preguntes del diputat popular Sergio Santamaría, l'únic que ha tractat de rebatre-li la versió acusant-lo d'actuar contra Fernández Díaz només per enemistat, ha contraatacat: "Amb ell jo he tingut amistat. He anat amb ell a reunions de polítics catòlics. Si vol firmar la pau, ha de demanar perdó, perquè la meva creença m'obliga a perdonar-lo".

"RELACIÓ D'AFECTE PERSONAL"

Notícies relacionades

Alicia Sánchez-Camacho i Jorge Moragas són altres "noms i cognoms de l'operació" que ha donat Trias, que ha desitjat, per "una qüestió mental", que Mariano Rajoy no sàpiga res de l'assumpte. "Amb ell vaig tenir una relació d'afecte personal (com a conseller de Presidència i com a diputat al Congrés)", ha recordat, encara que ha lamentat que no hagi volgut parlar amb ell del seu cas.

També ha parlat de noms i cognoms Francisco Marco, exdirector de l'agència de detectius Método 3 que va saltar a la popularitat amb el 'cas Camarga'. "Carme Forcadell, Artur Mas, Oriol Junqueras... Aquí se'ls ha investigat a tots vostès", ha afirmat el compareixent. Fent promoció del seu últim llibre, que va precisament de l'operació Catalunya, Marco ha donat total veracitat a aquesta maniobra contra l'independentisme i ha assenyalat comandaments policials de l''era Fernández Díaz' (Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas, José Villarejo) com a conductors d'aquesta operació. "La seva obsessió era trobar informació contra ERC", ha afegit, i ha acabat dient que actualment aquesta mena d'accions ja no es porten a terme.