NOVA ETAPA EN EL SOCIALISME

Pedro Sánchez vol unir tot el Congrés contra el PP per tombar la seva obra

El PSOE rebutja una moció de censura amb ERC i el PDECat, però no pactar iniciatives concretes

Impulsarà "immediatament" una "taula de coordinació" amb Podem i C's en un paper "preferent"

undefined38963910 gra051 madrid 19 6 2017  el secretario general del psoe  ped170619190327

undefined38963910 gra051 madrid 19 6 2017 el secretario general del psoe ped170619190327 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’equip de Pedro Sánchez reconeix que ara mateix, després d’haver guanyat les primàries de forma incontestable i d’haver agafat el control del PSOE, el seu principal repte consisteix a complir amb les expectatives dipositades en el nou secretari general. Sánchez va reunir el suport de la militància cavalcant sobre el malestar amb l’abstenció davant el PP, però Mariano Rajoy continua a la Moncloa i és molt complicat, gairebé impossible si no es convoquen eleccions, treure’l d’allà.

Encara que el líder socialista continua allargant la mà a Podem i Ciutadans perquè s’aliïn amb ell en una moció de censura (el missatge recorda molt el del febrer de l’any passat, quan va intentar sense èxit la seva investidura com a cap de l’Executiu), no treballa amb aquesta hipòtesi. Els dos partits es veten entre si i Albert Rivera té firmat un pacte amb el PP. Així que, per ara, el seu objectiu és més modest: unir tots els grups de l’oposició contra els conservadors per enderrocar la seva obra.

Els socialistes rebutgen una moció de censura en què participin les formacions independentistes; per això no insisteixen en la necessitat del concurs dels taronges, però no veuen cap problema en la negociació amb ERC i el PDECat per a iniciatives parlamentàries concretes. «El PSOE no es planteja sustentar una alternativa de Govern en aquells que volen trencar el país, però sí defensa el diàleg amb aquestes forces», va assenyalar ahir el nou portaveu del partit, Óscar Puente, alcalde de Valladolid.

La primera reunió de l’executiva, un dia després del congrés que la va elegir, va servir perquè els socialistes anunciessin la creació «immediata» d’una «taula de coordinació», on es veurà quines iniciatives legislatives es poden portar a terme, tant per derogar normes del PP com per aprovar-ne d’altres, aprofitant que els conservadors ja no tenen majoria. Podem i Ciutadans hi tindran una participació «preferent», però no exclusiva. El PSOE també parlarà amb els altres grups de l’oposició.

LA INDISCIPLINA DE ROBLES

Notícies relacionades

Aquesta «taula» estarà liderada per la nova portaveu socialista a la Cambra baixa, Margarita Robles. El seu homòleg al Senat serà Ander Gil. Exmagistrada del Suprem i sense carnet socialista, Robles va formar part del grup de 15 diputats (vuit del PSOE, set del PSC) que van desobeir el mandat adoptat al comitè federal i van votar en contra de la investidura de Rajoy en lloc d’abstenir-se. Ara, entre altres funcions associades a la seva condició de portaveu, haurà de vetllar pel compliment de la disciplina entre els 84 parlamentaris socialistes. Puente no hi va veure cap impediment. «Les circumstàncies en què es va produir aquesta indisciplina van ser absolutament excepcionals», va dir.

Malgrat els seus renovats atacs al Partit Popular («ho corromp tot, inclosa la Constitució», va dir en el seu discurs de diumenge passat), Sánchez vol veure Rajoy. Des de les primàries de fa un mes, l’únic contacte entre el president del Govern i el líder de l’oposició ha sigut una breu conversa telefònica en què aquest li va traslladar el seu suport davant el referèndum independentista a Catalunya. «Estem a l’espera que el president convoqui com més aviat millor el líder del PSOE per tractar assumptes de gran importància», va dir Puente.