El PDECat forçarà dimecres una votació al Congrés sobre el referèndum

El partit català planteja al PSOE, ERC i Podem un front comú per convocar la Junta de Seguretat

1
Es llegeix en minuts

El PDECat forçarà aquest dimecres la votació d'una moció al Congrés, fruit d'una interpel·lació del maig, que insta el Govern a reprendre el diàleg amb la Generalitat amb l'objectiu de permetre la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

"Mai és tard perquè el Govern s'avingui a dialogar, acordar i permetre un referèndum", ha assegurat en roda de premsa el coordinador de diputats i senadors del PDECat, Jordi Xuclà, acompanyat del portaveu del partit a la Cambra baixa, Carles Campuzano.

Segons Xuclà, han hagut d'actualitzar el contingut de la moció perquè des del maig el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que el referèndum se celebrarà l'1 d'octubre i ha enviat una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, demanant-li poder explicar la demanda catalana.

Sobre aquesta petició per anar al Congrés, el PDECat vol que els grups es posicionin, i ha assegurat que "aquí es veurà si el nou PSOE té disposició i voluntat política de canviar les coses i que un dirigent polític s'expliqui" a les Corts.

LA JUNTA DE SEGURETAT

També reclamen que el Congrés es manifesti sobre la "falta de voluntat política" que veuen en la decisió del Govern de no convocar la Junta de Seguretat de Catalunya i de no permetre a la Generalitat la incorporació de mig miler de nous mossos d'esquadra.

"Si algú pensa que laminant les capacitats de la Generalitat hi haurà una desmobilització de la societat catalana, és que no entenen res. Hi ha temes en què no es pot jugar. No es pot convertir la Junta de Seguretat en moneda de canvi", ha advertit.

Precisament, el partit ha enviat al PSOE, ERC i Podem l'esborrany d'una proposició no de llei per impulsar al Congrés un front comú que exigeixi al Govern central la celebració de la Junta de Seguretat catalana i la convocatòria de 500 places de Mossos d'Esquadra.

Notícies relacionades

Campuzano ha explicat que manté contactes amb Meritxell Batet (PSOE), Joan Tardà (ERC) i Xavier Domènech (Podem) per donar "una resposta conjunta a les gravíssimes equivocacions" que comet el Govern central.

Segons la seva opinió, és necessari que els grups catalans al Congrés facin pinya en aquestes qüestions i superin les discrepàncies que tinguin en qualsevol altre front, i també ha instat el Govern perquè les diferències que mantinguin a nivell institucional "no posin en perill la necessària unitat policial contra el terrorisme".