Govern i Generalitat difereixen sobre cooperació policial en un acte sobre l'atemptat d'Hipercor

Zoido i Jané s'intercanvien pulles sobre la col·laboració entre els Mossos i la resta de forces de seguretat

rjulve38969563 imatge general de la vicepresidenta del govern espanyol  sor170619202421

rjulve38969563 imatge general de la vicepresidenta del govern espanyol sor170619202421 / Maria Belmez

3
Es llegeix en minuts

El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, han evidenciat aquest dilluns les seves diferències sobre el grau de cooperació policial, durant la inauguració d'una exposició a Barcelona sobre els 30 anys de l'atemptat d'Hipercor comès per ETA, acte presidit per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Organitzada per l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme i la Fundació Centre Memorial de les Víctimes, en la mostra també hi han col·laborat el Ministeri de l'Interior, el d'Educació, la Fundació de Víctimes del Terrorisme i l'agència Efe, que ha cedit gratuïtament fotografies del seu arxiu.

La mostra, que estarà oberta fins al dia 24, conté un recorregut visual amb fotografies de l'agència Efe i textos explicatius en català, castellà i anglès sobre l'atemptat a Hipercor, en què van morir 21 persones, però també sobre altres de perpetrats pels mateixos autors en aquestes dates, a més d'un record per a les 54 víctimes mortals d'ETA a Catalunya.

EXPOSICIÓ PER AL RECORD

L'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona acull l'exposició i, per això, ha sigut l'escenari avui de l'acte d'inauguració i de record de l'atemptat d'Hipercor, al qual han assistit Sáenz de Santamaría, Zoido, Jané, el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Vargas; el director de la Fundació Centre Memorial, Florencio Domínguez, i la presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco, entre altres autoritats. També representants polítics com Miquel Iceta (PSC), Xavier García Albiol (PPC) i Matías Alonso (Ciutadans), així com representants del Govern basc i presidents d'altres associacions de víctimes.

Miquel IcetaXavier García AlbiolMatías AlonsoEn la seva intervenció, Jané ha afirmat que aquesta exposició "impulsa a no oblidar, perquè ni volem ni podem oblidar que, en cap cas, cap idea ni propòsit pot legitimar mai la barbàrie, el terror, la violència o els atemptats. Res ho pot justificar".

Jané ha donat "suport absolut als Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana" en un moment de terrorisme gihadista i ha insistit per això en la "necessitat de col·laborar".

"Necessitem col·laborar tots els governs i totes les forces i cossos de seguretat. No ens podem permetre en cap moment que la col·laboració no sigui la màxima possible. No podem deixar de convocar res si això convoca a estar més units per fer front al terrorisme gihadista de nivell 4 sobre 5, però que setmana rere setmana lamentablement ens dona mostres de la seva proximitat", ha dit.

Per Jané, "tenim l'obligació de lluitar amb tots els components i instruments que siguin necessaris per donar la resposta més eficaç. Serà el millor tribut a les víctimes (del terrorisme), que veuen necessària aquesta col·laboració màxima".

Una crida de Jané que es dona pocs dies després que el PDECat demanés la compareixença de Zoido per explicar per què no convoca la Junta de Seguretat de Catalunya des del 2009 malgrat l'amenaça terrorista, cosa a què el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va respondre que no hi ha "prou clima d'entesa i confiança" per confiar que les autoritats catalanes que pretenen impulsar la independència amb Espanya d'aquí uns mesos compleixin el que s'ha acordat a la Junta.

AMENAÇA GIHADISTA

En el discurs posterior, Zoido ha al·ludit a aquesta amenaça gihadista i, en un mateix sentit que Jané, ha agraït la "dedicació i esforç" de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaina "en l'àmbit de les seves competències".

"He tingut l'experiència de compartir amb vosaltres en diverses ocasions la taula d'alerta terrorista que es convoca cada dijous. I estic francament sorprès del nivell que tenen tots els cossos de seguretat i la coordinació que entre tots mantenen. Us ho agraeixo sincerament", ha assenyalat.

Però el ministre s'ha volgut adreçar especialment als Mossos: "Sabeu que heu compartit, en un règim d'igualtat amb la resta de cossos, les vostres opinions, inquietuds i neguits. Tot es posa en comú. Tots comparteixen el mateix contingut de les actes".

"Això --ha prosseguit-- crec que és el millor dels homenatges que es pot fer a les víctimes, a saber que tots els cossos de l'Estat estan lluitant fermament contra el terrorisme. Els altres hem de facilitar la vostra tasca".

Notícies relacionades

D'altra banda, ha ressaltat que "fa 30 anys els assassins d'ETA van matar 21 persones i en van ferir moltes", però "no els va servir per doblegar els espanyols", i alhora ha dit que "perquè la victòria sobre el terrorisme sigui definitiva, s'ha de dir les coses pel seu nom, sense que ningú pretengui reescriure la història ni plantejar un relat interessat dels fets".

Després de l'acte, Sáenz de Santamaría i la resta d'autoritats han visitat l'exposició i, tot seguit, la vicepresidenta ha passejat uns minuts pels carrers del Barri Gòtic de Barcelona.