EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El debat sobre la coordinació policial ocupa l'homenatge a les víctimes d'Hipercor

Puigdemont i Jané exigeixen a Zoido una unió més gran dels cossos de seguretat davant l'amenaça gihadista

El president i Colau demanen perdó a les víctimes de la matança per l'oblit per part de les seves administracions

zentauroepp38972271 barcelona  19 06 2017  la vicepresidenta del gobierno soraya170619235049

zentauroepp38972271 barcelona 19 06 2017 la vicepresidenta del gobierno soraya170619235049 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

El 30è aniversari de la matança d'Hipercor no ha suposat  cao treva en la tensa guerra freda que mantenen el Govern central i la Generalitat a propòsit de la coordinació de les forces de seguretat en matèria d'antiterrorisme, sempre amb el teló de fons del procés i el referèndum de l'1-0. Les denúncies catalanes que no es reuneix la junta de seguretat en aquesta comunitat des del 2009 i l'intent de l'Executiu central de minimitzar el risc que comporta que no es produeixin aquestes trobades s'han reproduït en els dos actes celebrats aquest dilluns amb motiu de l'aniversari de l'atemptat.

Així, en la inauguració d'una exposició a Barcelona sobre els 30 anys de l'atemptat de Hipercor comès per ETA, i l'homenatge a les víctimes, a 100 metres del centre comercial atacat aquell 19 de juny de 1987, les dues administracions han mantingut un tens diàleg a través dels seus discursos públics.

En l'exposició, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, han evidenciat les seves diferències. En la seva intervenció, Jané ha donat "suport absolut als Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana" en un moment d'expansió del terrorisme gihadista i ha insistit per això en la "necessitat de col·laborar".

"Necessitem col·laborar tots els governs i totes les forces i cossos de seguretat. No ens podem permetre en cap moment que la col·laboració no sigui la màxima possible. No podem deixar de convocar res que permeti estar més units", ha dit. Jané ha recordat que l'alerta antiterrorista es troba en el nivell 4 sobre 5, i que "setmana rere setmana” dona mostres "de la seva proximitat". "Tenim l'obligació de lluitar amb tots els components i instruments que siguin necessaris per donar la resposta més eficaç. Serà el millor tribut a les víctimes (del terrorisme), que veuen necessària aquesta col·laboració màxima", ha assenyalat.

LES ACTES DE ZOIDO

En el discurs posterior, Zoido, davant la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, present en l'acte, ha al·ludit a aquesta amenaça gihadista i, en un mateix sentit que Jané, ha agraït la "dedicació i esforç" de tots els cossos policials "en l'àmbit de les seves competències". "He tingut l'experiència de compartir amb vosaltres en diverses ocasions la taula d'alerta terrorista que es convoca cada dijous. I estic francament sorprès del nivell que tenen tots els cossos de seguretat i la coordinació que entre tots mantenen. Us ho agraeixo sincerament", ha assenyalat el ministre després d'apuntar que ell mateix llegia totes les actes d'aquestes reunions setmanals. És a dir, no és necessària la convocatòria de la junta de seguretat per tenir els cossos policials ben coordinats.

A la policia catalana, el ministre li ha apuntat que sap que pot compartir, "en règim d'igualtat amb la resta de cossos", les seves "opinions, inquietuds i neguits". "Tot es posa en comú. Tots comparteixen el mateix contingut de les actes", ha dit. "Això --ha prosseguit tornant a dues mans l'al·lusió de Jané-- crec que és el millor dels homenatges que es pot fer a les víctimes".

PUIGDEMONT INTERCEDEIX

Zoido ha repetit, gairebé paraula per paraula, la mateixa intervenció davant el monòlit de prismes quadrangulars que Sol LeWitt va erigir en homenatge a les víctimes d'Hipercor. Després hi ha intervingut el president Carles Puigdemont, que al matí ja havia enterbolit l'ambient amb unes declaracions si més no sorprenents sobre el procés i ETA. Puigdemont ha asseverat que "ja no hi ha l'amenaça etarra”, però sí "noves amenaces globals". "Sentim com a propis els atemptats que se succeeixen a Londres, París, Manchester i Brussel·les i tot plegat fa imprescindible la unió i la coordinació de les forces policials", ha remarcat.

Notícies relacionades

En l'acte, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el mateix Puigdemont, en nom de les seves institucions, han demanat perdó a les víctimes i a les seves famílies per haver-los fallat. Per haver-los deixat més sols en el seu trauma no només pel que fa al que es pot esperar d'una administració, sinó, sobretot, pel que s'havia promès en el seu moment.

L'acte ha sigut breu i emotiu i tan sols els crits de "¡visca Espanya!” i "¡colpista!” dirigits a Puigdemont per part de no més de cinc persones segons sembla molt enfadades l'han enterbolit fins que José Vargas, president de l'ACVOT, l'associació de víctimes catalanes del terrorisme, ha tallat d'arrel la protesta amb un "això és un acte d'homenatge a les víctimes, no un acte polític”.