La nova executiva: una integració absent

Sánchez molesta la meitat del PSOE al no incloure dirigents d'altres candidatures en el seu equip

L'equip del líder contesta que s'ha buscat una direcció "ben fonamentada", a prova de traïcions

undefined38924621 gra151  madrid  17 06 17   la presidenta de andaluc a  susan170618180831

undefined38924621 gra151 madrid 17 06 17 la presidenta de andaluc a susan170618180831 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE segueix estant tan dividit com abans de les primàries, però ara se sap que la majoria de la militància recolza una de les parts en aquest conflicte, Pedro Sánchez. Les enverinades relacions entre els dirigents es mantenen, cosa que també es va posar de manifest en aquest congrés, malgrat que els barons crítics amb el secretari general, que temen que aquest impulsi candidatures alternatives per desbancar-los dels seus llocs, van optar per evitar la guerra oberta.

Per exemple, en la cara descomposta de Susana Díaz dissabte a la nit després d’una reunió de poc més de cinc minuts amb Sánchez, en què ell es va limitar a comunicar-li els noms dels andalusos que entren en la direcció del partit. I en la desbandada de diverses delegacions a la mateixa hora, que es van desentendre completament de la votació del projecte polític. I, sobretot, es va posar de manifest en la composició de la nova direcció.

En una executiva d’àmplies dimensions, amb 49 membres (29 homes i 20 dones, fet que incompleix l’estricta paritat promesa per Sánchez en campanya), la integració de comandaments d’altres candidatures està absent gairebé completament. Només té un representant, Patxi López, rival en les primàries, que exercirà de secretari de Política Federal. No hi ha cap partidari de la presidenta de la Junta, tot i que aquesta va obtenir el 40% dels vots en les eleccions internes.

Però no només les absències van motivar que ahir s’utilitzés la paraula «sectarisme» per definir la direcció dissenyada per Sánchez. També les presències. Allà, com a secretari de Petits Municipis, hi haurà l’alcalde de Calasparra (Múrcia), José Vélez, que va acusar Díaz de formar part d’una «màfia» al servei de Mariano Rajoy. Les tasques de portaveu recauran sobre Óscar Puente, alcalde de Valladolid, que va assenyalar que l’abstenció havia deixat els socialistes «amb el cul en pompa cap a la dreta».

«Venjança»

Notícies relacionades

«Això no és una direcció. És, des del principi fins al final, una venjança», sosté un històric dirigent, que, com altres, lamenta que noms com Eduardo Madina, Elena Valenciano i Antonio Hernando no formin part del nou comitè federal, un òrgan d’uns 300 membres que es reuneix unes quantes vegades a l’any. «L’exclusió i el sectarisme seran la pauta», va anticipar el portaveu socialista al Parlament asturià, Fernando Lastra. «Cadascú té el seu model. Jo sempre integro», va dir el president valencià, Ximo Puig.

Els col·laboradors de Sánchez reconeixen la falta d’integració, però assenyalen que del que es tractava aquí era de fer una executiva «ben fonamentada», que allunyés el fantasma de l’anterior, quan més de la meitat dels seus membres van dimitir per forçar la caiguda del secretari general. I es fixen en un precedent: en el grup d’experts que va redactar la ponència original a aquest congrés, l’embrió del nou projecte, no hi havia, entre els seus 230 integrants, cap defensor de Sánchez.