Sánchez anuncia el retorn del PSOE "d'esquerres" contra un PP que "ho corromp tot"

El secretari general fa gestos al 15-M i allarga la mà a Podem i Ciutadans per "derrotar la dreta"

Defensa una sortida "catalanista" per a la crisi territorial i reconeix Espanya com a "nació de nacions"

  / DAVID CASTRO

 
Estem aquí per representar els que fa sis anys van dir que ningú els representava.

/

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Al·lusions al 15-M, atacs forts a la dreta, la mà estesa a Podem i Ciutadans per conformar una alternativa al PP que ara mateix sembla gairebé impossible, defensa d'una sortida “a favor d'Espanya i del catalanisme” a l'actual crisi territorial i èmfasi a dir que el PSOE és un partit “d'esquerres”. El discurs de Pedro Sánchez en la clausura del congrés socialista, una cita que ha servit perquè agafi tot el control del partit davant uns barons que no han plantejat batalla després de la seva derrota en les recents primàries, s'ha basat en aquests cinc eixos. Durant un discurs d'uns 45 minuts, una bona part dedicats al conflicte català, Sánchez ha proclamat el retorn del PSOE “d'esquerres” contra un PP que “ho corromp tot”.

“M'agradaria dirigir-me als que fa sis anys es van concentrar per dir ‘no ens representen’. Els vull dir que aquesta demanda de representació aviat arribarà. Els socialistes treballarem amb ells”, ha començat dient aquest diumenge el líder socialista, per a qui l'esperit del 15-M hauria de servir perquè els tres partits que van quedar darrere del PP en les eleccions del juny, el PSOE, Podem i Ciutadans, s'entenguin per desallotjar Rajoy de la Moncloa. L'afany sembla impossible, pels vetos entre els dos nous partits i el pacte d'Albert Rivera amb els conservadors. Però Sánchez insisteix.

“Només competim amb el PP. La nostra única meta és derrotar la dreta per governar per la justícia social. Vull anunciar-vos que treballaré per aconseguir una majoria parlamentària que tanqui aquesta etapa negra de govern del Partit Popular. Avui el canvi depèn fonamentalment de tres. Si continuen els vetos, demanarem als espanyols que amb el seu vot facin que el canvi depengui d'un: el Partit Socialista”, ha explicat davant uns 5.000 militants a Madrid. És a dir, només plantejarà una moció de censura si hi ha un pacte amb Rivera i Pablo Iglesias, que dimecres, després del fracàs de la seva pròpia moció, va reclamar al PSOE que presenti una iniciativa similar “abans de Nadal”.

Però els socialistes no contemplen aquest escenari, i encara que són pessimistes respecte a les possibilitats d'una triple aliança, sí que creuen que hi pot haver enteses específiques amb els taronges i els morats per derogar les lleis més impopulars del PP. “Primer: Estem oberts al diàleg amb la resta de forces del canvi, respectant l'autonomia política de cada organització. Segon: el Partit Popular no compta amb majoria absoluta, de manera que, amb diàleg, podrem revertir junts moltes de les lleis retrògrades aprovades per la dreta. Tercer: posem-nos ja en marxa. Proposem obrir un espai de negociació i acord amb la resta de forces del canvi al Parlament per desmantellar l'acció legislativa del PP”, ha dit.

DE BANDERES I CORRUPCIONS

Sánchez no ha defugit una de les mesures més controvertides de les aprovades dissabte en el congrés, el reconeixement de la “plurinacionalitat” de l'Estat, una proposta que va més enllà del que mai ha arribat la doctrina del PSOE i que no comparteixen la majoria dels presidents autonòmics. No obstant, en sintonia amb la seva actitud de desgana en tot el procés d'aclamació del secretari general, els barons han renunciat a plantejar batalla. Almenys de moment. Aquesta forma d'encarar el retorn de Sánchez al lideratge socialista també s'ha vist en la votació sobre la seva nova executiva. Gairebé no hi ha hagut integració, no hi ha cap partidari de Susana Díaz, però ha sortit aprovada pel 70% dels vots dels delegats.   

“L'Espanya d'avui no és la de fa gairebé 40 anys. Per això cal reformar la Constitució. El nostre model autonòmic necessita importants ajustos, no solament derivats per la situació plantejada per l'independentisme català. Som un país amb un sol Estat i amb una única sobirania, la del conjunt d'espanyols, per això no recolzem el referèndum independentista. Defensem la idea de Gregorio Peces-Barba: que Espanya és una nació de nacions amb una única sobirania, la de tots els espanyols, i amb un únic Estat. Un Estat que 40 anys després exigeix reformar-se, culminar aquest ser federal i perfeccionar el reconeixement del seu caràcter plurinacional”, ha defensat Sánchez.

Just abans s'havia aturat en els governs del PP i Junts pel Sí, que, segons ell, tenen una cosa molt important en comú: “S'embolcallen en banderes i són dirigits per partits corcats per la corrupció".

“Entre el neocentralisme i l'independentisme s'obre un espai de trobada tan ampli com majoritari als dos costats de l'Ebre, un espai que defensa la idea que Espanya és un projecte compartit i favorable a l'enfortiment de l'autogovern català i al reconeixement de la seva identitat nacional. I aquest espai de diàleg, negociació i acord és el que proposem el PSC i el PSOE”, ha explicat el secretari general.

"OPOSICIÓ D'ESTAT"

Notícies relacionades

Els atacs a un PP que “ho corromp tot, també la Constitució” han sigut una constant en el discurs. “Els nostres enemics són tots aquells que corrompen la nostra Constitució i les nostres institucions i els volen sotmetre al servei dels seus interessos privats. Per això farem oposició d'Estat. Perquè defensem a l'Estat i a la Constitució dels atacs d'aquest Govern. Li diem al senyor president del Govern que quan la Constitució parla d'igualtat per a tots, el seu Govern la incompleix amb les seves retallades en sanitat, en educació, en dependència i en pensions públiques. Quan la Constitució parla d'una fiscalitat justa, el Govern la incompleix amb l'amnistia fiscal. Defensarem l'Estat d'aquest Govern. Quan la Constitució parla de llibertats, l'actual govern la incompleix posant una mordassa a tots els espanyols. Emmordassar l'Administració, instrumentalitzar la policia, els jutges i els fiscals és anar contra la Constitució. Contra tots els espanyols. Parlar amb delinqüents sabent que ho són, com fa aquest Govern, també ho és. Perquè som aliats de l'Estat, farem oposició a aquest Govern”, ha subratllat.

Al final, com en els seus actes de la passada campanya de les primàries, Sánchez, juntament amb la resta de l'auditori, ha cantat 'La Internacional'. Però no ha aixecat el puny.