EL REPTE INDEPENDENTISTA

El fiscal general de l'Estat avisa Puigdemont: actuarà "sense complex ni exacerbació" contra els voluntaris del referèndum

El Ministeri Públic no avança si ja ha pres una decisió en ferm

Maza assegura que tornaria a nomenar Moix al capdavant d'Anticorrupció

dcaminal38909561 madrid 16 06 2017  desayuno informativo organizado por nueva170616113208

dcaminal38909561 madrid 16 06 2017 desayuno informativo organizado por nueva170616113208 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va avisar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que actuarà «en qualsevol circumstància en què s’hagi incomplert la llei sense cap tipus de complex ni exacerbació», al ser preguntat pels 4.500 voluntaris que intervindran en el referèndum unilateral de l’1 d’octubre.

«No puc avançar una situació que és una mera hipòtesi, perquè no s’ha produït, i que lògicament entrarà dins de la valoració de la Fiscalia», va assenyalar. En aquesta mateixa línia, el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va considerar que utilitzar voluntaris revela «la impotència clara» de Carles Puigdemont. «La idea de la borsa de voluntaris que els converteix en agents electorals implica que [la consulta] no té cap serietat. Els funcionaris han rebut seguretat del Govern perquè no compleixin ordres il·legals», va dir.

Encara que Maza no va avançar si la fiscalia ja havia pres una decisió ferma sobre aquests voluntaris (funcionaris o no), sí que va advertir Puigdemont en un col·loqui de Nova Economia Forum, en què també va sortir al pas de les crítiques a Manuel Moix, «digníssim membre del Ministeri Fiscal» que va dimitir del seu càrrec al capdavant d’Anticorrupció.

ELOGIS A MOIX

En concret, Maza es va reafirmar en la seva decisió de nomenar-lo tot i saber que regentava amb els seus germans una societat a Panamà, cosa que a parer seu no és ni il·legal ni irregular. «Si ho hagués sabut i analitzat amb aquests criteris objectius, això no m’hauria impedit en absolut la seva designació», va assenyalar.

En relació amb Moix, Maza va explicar que el problema sembla obeir al fet que la societat heretada està radicada a Panamà –considerat paradís fiscal–. Si hagués sigut en un altre país, «no hauria passat res», va assegurar, abans d’afegir que no havia apreciat que Moix, «en el seu curt mandat, hagi incomplert la defensa de la legalitat». I va afegir: «Qualsevol que conegui aquesta matèria ha de saber que el fet d’heretar una vivenda del seu pare no és incórrer en una suposada irregularitat».

Notícies relacionades

Per Maza, la crisi sorgida arran del cessament de Moix no qüestiona la independència de la Fiscalia Anticorrupció ni la seva idoneïtat per actuar en lloc del jutge d’instrucció en la investigació d’aquests delictes.

De l’anunci efectuat per l’exconseller madrileny Francisco Granados, excarcerat dimecres passat, que actuarà contra membres de la UCO o la fiscalia que van firmar informes contra ell, va dir que prevalia el seu dret a la llibertat d’expressió, però que no es podria querellar contra la institució, sinó contra una persona concreta que també tindrà dret a «defensar-se».