Víctimes del franquisme demanen als partits que impulsin una llei integral

Col·lectius de memòria històrica reclamen la condemna del cop d'Estat, la guerra, la dictadura i la repressió

undefined38896914 madrid  15 06 2017  concentraci n en el congreso de los dipu170615141159

undefined38896914 madrid 15 06 2017 concentraci n en el congreso de los dipu170615141159 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

Col·lectius per la memòria històrica van aprofitar ahir el 40è aniversari de les primeres eleccions després de la dictadura per registrar un escrit al Congrés en què reclamen l’aprovació d’una llei integral de víctimes del franquisme que inclogui una condemna expressa del règim i reconegui els drets a «la veritat, la justícia i la reparació» que fa anys que reclamen.

Julián Rebollo, nebot d’un espanyol assassinat al camp nazi de Mauthausen, va presentar el document en nom de la coordinadora i va sol·licitar una reunió amb tots els partits per traslladar-los les seves reivindicacions. El document recull la denominada Carta de Vicálvaro, aprovada en aquest districte madrileny el 2016 i que reclama una llei de reconeixement i protecció integral a les víctimes, que estableixi una «condemna» del «cop d’Estat contra la República, la guerra, la dictadura i la repressió».

Aquesta norma, així mateix, hauria de reconèixer i garantir a les víctimes del franquisme, el nazisme i la transició els drets reconeguts en els tractats i acords internacionals firmats per Espanya i diferents organismes mundials.

En aquest context, els demandants volen que sigui una garantia de protecció «eficaç» per a totes les víctimes «directes i indirectes», els seus familiars i totes les persones que hi hagin conviscut. També demanen reconèixer com a damnificats els grups, comunitats i institucions democràtiques que haguessin sigut afectats en els seus drets, interessos o béns jurídics com a resultat de la comissió d’un delicte o de la violació de drets.

A més, la norma hauria de servir per declarar la «nul·litat de ple dret de totes les accions legals de caràcter repressiu del règim franquista, així com de tota aquella legislació que garanteixi la impunitat dels crims franquistes», inclosa la llei d’amnistia.

Notícies relacionades

Els concentrats van estar acompanyats per Sol Sánchez, d’Izquierda Unida, i les diputades d’ERC Ana Surra i Esther Capella, que van voler mostrar el seu suport a les víctimes subratllant que les seves formacions sempre estaran al seu costat defensant els seus drets.

Amb motiu del 40è aniversari de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura, polítics, institucions i sindicats van exalçar ahir els èxits de l’etapa. Felip VI, a través del compte de Twitter de la Casa del Rei, va assegurar que «no hi ha millor camí per conviure i progressar que la llibertat, la democràcia, la reconciliació i la concòrdia». En la mateixa línia, el president Mariano Rajoy va tuitejar que «a l’Espanya d’avui no hi ha lloc per a radicalismes ni ruptures».