Un exgerent del PP d'Aguirre assegura que els empresaris donaven al partit "per carinyo"

Beltrán Gutiérrez manté en la seva declaració judicial com a imputat per l'operació Púnica que "es limitava a dir el que havien entregat"

jregue32799525 madrid  15 02 2016  esperanza aguirre  partido popular  que 170615104356

jregue32799525 madrid 15 02 2016 esperanza aguirre partido popular que 170615104356 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

L'exgerent del PP de Madrid en l'època d'Esperanza AguirreBeltrán Gutiérrez, ha admès donacions al partit per part d'empresaris, i lluny de concebre-les com a pràctiques corruptes, les ha atribuït a mostres de "carinyo".

Gutiérrez està imputat en el marc de l'operació Púnica i, en una gravació de la seva declaració judicial a la qual ha tingut accés la cadena SER, el jutge Eloy Velasco li mostra el contingut de dos 'pen drives' trobats a casa seva durant unes indagacions policials, en què s'evidencia que Gutiérrez portava una caixa b. "Jo em limitava a dir el que havien entregat", assegura Gutiérrez, que nega, al mateix temps, conèixer els fets però apunta que efectivament la fundació Fundescam, que destinava part dels diners recaptats al finançament il·legal d'actes electorals del PP de Madrid, rebia donatius d'empresaris. No obstant, assegura que desconeix els motius pels quals les empreses donaven els diners i especula que potser ho feien per "carinyo al partit".

Durant la seva declaració, plena de contradiccions, assegura que "li van presentar una vegada" l'empresari Óscar Sánchez Moyano, que suposadament va col·laborar en l'operativa amb factures falses, però la fiscal li llegeix una conversa entre tots dos, que va ser intervinguda per la Guàrdia Civil, en quÈ Beltrán parla en clau de si "hi ha aigua al càntir"; d'"aigües minerals" i intercanvi de "cromos". Llavors, el jutge li pregunta si s'estaven referint a "diners" i respon: "No ho sé, pot ser".

Notícies relacionades

Durant l'interrogatori, Velasco li enumera tots els incentius, les vies de finançament i les fórmules de pagaments del PP de Madrid pels quals considera provats els fets: "una fundació, Fundescam, un compte en funcionament del PP, una caixa b i un percentatge al voltant de la contractació pública". "Hi va haver un excés de despesa sota la seva direcció en les campanyes del 2007, 2008 i 2011", conclou.

Amb tot, manté que els fets són constitutius de delictes electorals, malversació i falsedat documental i que els principals responsables de la seva comissió, segons ell, són Gutiérrez; l'extresorer José Ignacio Echeverría; l'exsecretari general Francisco Granados; i l'expresident de la Comunitat de Madrid i director de campanya el 2007, Ignacio González.