La Generalitat garanteix que no posarà "en cap situació de risc" els funcionaris

"Aquest govern ha protegit i seguirà protegint els treballadors públics", sosté la consellera Borràs

Ciutadans anuncia una moció per impedir que els funcionaris obeeixin la llei de transitorietat

 

  / EFE / TONI ALBIR

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

En resposta a una interpel·lació de Ciutadans, que ha acusat la Generalitat de desprotegir els funcionaris catalans a l'intentar posar-los al servei del referèndum i de la llei de transitorietat jurídica, la consellera de Governació, Meritxell Borrás ha assegurat que les advertències de Ciutadans són infundades i que "aquest Govern ha protegit, protegeix i seguirà protegint els treballadors públics"

Borràs ha assegurat que els plans per al referèndum es porten a terme sota aquesta premissa. I ha posat com a exemple el cas de la licitació d'empreses per construir les urnes, que ha fet mitjançant els secretaris del Departament de Governació i sense la participació de funcionaris. "Hi va haver un element de sobreprotecció que vam fer sobre els treballadors públics, perquè homologar empreses per a les urnes no és cap il·legalitat -Andalusia té urnes- però vam creure que era oportú, tal com actua la Fiscalia, posar-hi els secretaris del Departament, no volem posar en cap situació de risc els treballadors públics perquè davant la il·lògica actuació de la Fiscalia hem actuat i seguirem actuant protegint el treballador públic".

EN MANS DE POLÍTICS

La consellera ha garantit que seran els càrrecs polítics els encarregats de coordinar el referèndum. "Els sindicats de funcionaris volen informació, la tindran, la tenen, estan i estaran informats, ells manifesten pel dret i pel revés que 'estic segura que el Govern no posarà en perill els servidors públics i que no involucrarà funcionaris', aquest és un procés polític i els polítics se n'han de fer responsables, ens fem ressò d'això: aquest és un procés polític i s'hi ha de buscar una solució política i en això estem", ha afirmat. "La responsabilitat del procés l'assumim els polítics", ha insistit en un altre moment, al mateix temps que ha afirmat que "el procés tira endavant per l'empenta de la ciutadania"

FISCALIA I FRANQUISME

La consellera ha comparat amb el franquisme els motius de l'ampliació de la querella contra ella per la licitació de les urnes -entre altres motius per participar en la mobilització sobiranista de diumenge passat a favor del referèndum: "Diuen, perquè no l'he rebut, que hi ha una querella sol·licitada per la fiscalia que, ara com a agreujant, vol posar que jo hagi estat en una concentració organitzada per Òmnium, AMI i l'ANC i em fa pensar en les èpoques en què jo era petita i que no es digués que el meu pare havia anat la nit anterior a certes reunions".

L'AVÍS DE CIUTADANS

Per la seva part, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha acusat la Generalitat de posar en risc els funcionaris. I ha carregat contra l'anunci del Govern d'aquest dimecres d'obrir una borsa de voluntaris per portar a terme el referèndum. "Qualsevol substitució de l'administració electoral és un frau democràtic de primera categoria", ha dit. "No es poden donar les dades de la gent a voluntaris que hagin posat de l'ANC i Òmnium i que facin el recompte i suposar que això té garanties", ha afegit el diputat de Ciutadans.

Notícies relacionades

Carrizosa ha preguntat a Borràs què farà quan el Constitucional anul·li la llei de transitorietat. "Si el TC anul·la aquesta norma poderosa que aprovin aquí, aquesta màgia jurídica que els ha esbossat el senyor Carles Viver i Pi-Sunyer, si el TC l'anul·la ¿donarà vostè i els seus alts càrrecs l'ordre de seguir endavant als seus funcionaris per organitzar el referèndum, donarà aquesta ordre, sí o no?". Davant d'això, Borràs s'ha limitat a respondre que les lleis del Parlament s'han de complir.

Ciutadans ha anunciat la presentació d'una moció per impedir que s'apliqui la llei de transitorietat. "Si volen construir una república sota la il·legalitat i la coacció, Ciutadans democràticament els ho impedirà, presentarem una moció que protegeixi els treballadors públics".