Junqueras planteja que els funcionaris que participin en el referèndum siguin voluntaris

El vicepresident assegura que la consulta tindrà les mateixes característiques que "qualsevol altra cita electoral"

zentauroepp38766378 barcelona  06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170614085012

zentauroepp38766378 barcelona 06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170614085012 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha plantejat aquest dimecres la possibilitat que els funcionaris que participin en el referèndum unilateral del pròxim 1 d'octubre ho facin per "voluntat pròpia". Aquesta opció evitaria possibles tensions entre els treballadors públics que poguessin veure perillar la seva seguretat jurídica davant la més que probable reacció del Govern de Mariano Rajoy i dels tribunals de justícia.

"No hi ha cap llei que digui que sigui obligatori que hi hagi funcionaris en un procés electoral", ha explicat en declaracions a RAC-1, abans de recalcar: "A ningú se l'obligarà a fer el que no vulgui".

Fidel al seu estil, Junqueras no ha ofert durant l'entrevista més detalls pràctics sobre la consulta d'autodeterminació. A cada pregunta sobre el cens, els col·legis electorals o la junta electoral, ha repetit com un mantra "serà com sempre". "L'1-O es podrà votar igual que en qualsevol altra cita electoral, al mateix col·legi i amb els mateixos requisits", ha assegurat, abans de remarcar que "si hi ha alguna cosa que no és idèntica serà perquè l'Estat haurà posat totes les traves del món".

Sobre el nou marc legal que definirà la llei de transitorietat jurídica, el vicepresident només ha avançat que contindrà una apel·lació directa al dret internacional, que té un rang superior a la legislació espanyola.

EL TRIBUNAL D'ORDRE PÚBLIC

Notícies relacionades

Junqueras s'ha mostrat convençut que el Govern central seguirà oposant-se al referèndum amb totes les seves forces i ha criticat durament la reforma que va fer de la llei el Tribunal Constitucional perquè pugui suspendre càrrecs públics sense cap judici previ. "Ni el Tribunal d'Ordre Públic franquista actuava d'aquesta manera", ha afegit.

Així mateix, el líder d'ERC ha insistit que la convocatòria del referèndum ha de ser firmada per quanta més gent millor: "Les decisions, com més col·lectives i mancomunades, millor. Si estem davant un Estat que intenta represaliar persones concretes per simples declaracions, a vegades per detalls de premsa o declaracions d'un tercer, és evident que com més siguem més clar és el nostre compromís, també respecte a la comunitat internacional".