La fiscalia porta al TSJC la data i la pregunta del referèndum unilateral

El ministeri públic considera que és "indubtable" que l'anunci de Puigdemont demostra que la compra d'urnes és per celebrar la consulta

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya ha ampliat aquest dimarts la seva querella contra la consellera de GovernacióMeritxell Borràs, per la licitació de la compra d'urnes, per incloure-hi l'anunci de la data i la pregunta del referèndum unilateral per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. No es descarta que aquesta acció tingui com a objectiu aglutinar en un mateix procés tot allò relatiu a la convocatòria independentista, des de l'adjudicació del material per celebrar la votació fins a les passes que faci el Govern.

Al seu escrit dirigit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la fiscalia assenyala que des de la presentació de la querella contra Borràs el 16 de maig (encara no ha sigut admesa a tràmit) s'han succeït declaracions que reforcen la tesi que les urnes "no tenen una altra finalitat" que la celebració d'un referèndum en què es pregunti als ciutadans residents a Catalunya sobre "la conveniència de la secessió" de la resta de l'Estat espanyol. I afegeix que el Tribunal Constitucional "s'ha pronunciat de forma taxativa i contundent en el sentit de considerar-lo contrari a la Constitució espanyola i a l'ordenament que n'emana".

La fiscalia ressalta en aquest nou escrit, que ja ha sigut registrat al TSJC, l'anunci efectuat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de "la seva ferma voluntat, expressada amb tota solemnitat" juntament amb el Govern, del qual forma part Borràs, de portar a terme el referèndum l'1 d'octubre, i "arriba a concretar" la pregunta que sotmetran a votació dels catalans: "¿Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?".

DADES "D'ENORME TRANSCENDÈNCIA"

L'ampliació de la querella destaca que "més enllà que l'esmentat anunci no hagi estat acompanyat de cap resolució jurídicament valorable", és "indubtable que resulta una dada d'enorme transcendència "de cara a ponderar l'ús il·lícit del material".

Notícies relacionades

L'anunci de Puigdemont, incideix el text de la fiscalia, es completa amb l'acte polític convocat diumenge passat per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ACN) i la Associació de Municipis per la Independència (AMI), que va comptar amb tot el Govern català en ple, amb la "participació de la querellada Borràs", i en què "van reafirmar la decisió adoptada divendres passat", 9 de juny.

La fiscalia també posa en coneixement del TSJC que s'ha avançat en la licitació de les urnes pel referèndum i que han concorregut al concurs dues empreses, les quals "podrien, amb la seva intervenció, facilitar els fins pretesos" per Borràs, com a "destinataris finals de fons públics", en la realització d'una "despesa il·lícita". L'acusació pública sol·licita a l'alt tribunal que tingui en compte els fets que ara descriu en l'ampliació de la querella.