TERRORISME

La històrica etarra 'La Tigresa' surt al carrer després de 23 anys entre reixes

Penedida i expulsada de la banda, va integrar el 'comando Madrid'

Ha complert la totalitat de les seves condemnes

MD.5 Madrid, 19.07.04.- La etarra Idoya López Riaño, Tigresa, antes del comienzo hoy del juicio contra ella y contra Santiago Arróspide Sarasola, Santi Potros, en la Audiencia Nacional, en el que la fiscalía solicitará para los acusados 54 años de cárcel por el atentado frustrado llevado a cabo por el comando Madrid en 1986 contra el entonces presidente del Tribunal Supremo, Antonio Hernández Gil, su escolta y su chófer. EFE/Paco Campos

MD.5 Madrid, 19.07.04.- La etarra Idoya López Riaño, Tigresa, antes del comienzo hoy del juicio contra ella y contra Santiago Arróspide Sarasola, Santi Potros, en la Audiencia Nacional, en el que la fiscalía solicitará para los acusados 54 años de cárcel por el atentado frustrado llevado a cabo por el comando Madrid en 1986 contra el entonces presidente del Tribunal Supremo, Antonio Hernández Gil, su escolta y su chófer. EFE/Paco Campos / Paco Campos (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La històrica terrorista d'ETA Idoia López Riaño, àlies 'La Tigresa', sortirà de forma definitiva de la presó aquest dimarts, dia 13 de juny, després de complir la totalitat de les seves condemnes, segons han informat fonts jurídiques. L'any passat ja va disfrutar de permisos després que el jutge de Vigilància Penitenciària valorés el seu penediment, que va expressar en diversos escrits.

López Riaño va integrar un dels comandos més violents de la història d'ETA, el 'comando Madrid' de mitjans dels 80 en el qual figuraven altres coneguts terroristes com De Juana Chaos, Soares Gamboa, Antonio Troitiño o Inés del Río.

Van perpetrar alguns dels atemptats més cruents de l'organització com el del carrer de Juan Bravo o el de la plaça de la República Dominicana, que van acabar amb la vida de cinc i dotze guàrdies civils, respectivament. A més, en el compte particular d'Idoia López Riaño també hi ha un empresari, un mariner, tres militars (entre ells Ricardo Sáenz de Ynestrillas) i un policia.

També va ser condemnada per integrar posteriorment l'anomenat 'comando Ekaitz' entre l'any 1991 i 1992. A aquest grup, en el qual també hi havia Urrusolo Sistiaga, se li atribueixen accions terroristes a Saragossa, Tarragona, Barcelona, Alacant, València i Múrcia.

"LES MORTS EM DOLEN EN EL MÉS PROFUND DE L'ÀNIMA"

"Les morts d'aquest comando em dolen en el més profund de l'ànima i fins i tot més per no haver pogut fer res per evitar-les. Jo només tenia 20 anys i tot i així em vaig jugar la vida en aquest intent. Em va costar set anys de la meva vida a Algèria i que se'm condemnés a una pena terrible", va confessar López Riaño en un text remès al Jutjat de Vigilància Penitenciària, que va justificar en aquest penediment els seus permisos.

Notícies relacionades

"És absolutament fals que no assumeixi la meva conducta, no només mentre vaig formar part d'ETA, sinó igualment quan em vaig enfrontar a aquesta terrible realitat i em vaig negar a seguir per aquest camí", deia en un altre dels seus escrits.

El 2015 el jutge central de Vigilància Penitenciària José Luis Castro li va denegar aquest mateix permís de sortida al·legant que 'La Tigresa' -acollida des de fa anys en l'anomenada 'Via Nanclares'- només reconeixia dos dels 23 assassinats pels quals compleix condemna. A més, els justificava dient que les seves víctimes eren un traficant de drogues, i l'altre, un membre dels GAL.