JUSTÍCIA

Espanya no avança en independència judicial malgrat els avisos del Greco

El país que menys mesures aplica contra la corrupció judicial

Incompleix el 75% de les recomanacions

1
Es llegeix en minuts

Espanya es troba a la cua dels països europeus en la posada en marxa de les recomanacions del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa en matèria de lluita anticorrupció entre els jutges, segons l'informe anual. Les estadístiques mostren que Espanya ha incomplert el 75% de les recomanacions fetes i n'ha aplicat parcialment el 25%. França n'ha incomplert el 66%, i Bèlgica i Eslovènia, el 57%.

Pel que fa als fiscals, Espanya té zero incompliments i un 100% de recomanacions parcialment aplicades, igual que Finlàndia i millor que França i Luxemburg.

L'incompliment espanyol també és del 75% en les recomanacions per lluitar contra la corrupció entre parlamentaris.  

AVÍS AL CGPJ

El Greco va dir el 2016 que Espanya havia d'enfortir la independència del Consell General del Poder Judicial, reexaminar la declaració de béns i l'avaluació d'alts funcionaris judicials o millorar la transparència entre el fiscal general i el Govern.

Els països que surten a la llista són aquells sotmesos a un control de seguiment de l'aplicació de recomanacions. Altres països, com Alemanya, Itàlia, Rússia, Turquia o Portugal, encara estan en el procés d'avaluació de l'anomenat quart cicle, referit a la transparència en jutges, fiscals i parlamentaris.

Notícies relacionades

Espanya està millor en el tercer cicle d'avaluació (criminalització dels delictes de corrupció i finançament de partits polítics), el procés de seguiment del qual va superar el febrer passat a l'obtenir l'aprovat del Greco, amb el 67 % i el 84 % de compliments, respectivament.

L'informe expressa la preocupació per "la lentitud a Europa en la posada en marxa de les recomanacions". A finals del 2016, un terç no havien sigut aplicades, ja que el 25% s'havien posat en marxa parcialment i el 7% s'havien incomplert.