Pols Puigdemont-Rajoy pels funcionaris

El duel entre executius pel paper dels treballadors públics en el procés

Meritxell Borràs.

Meritxell Borràs.

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

El debat comença a baixar als aspectes concrets. Després de mesos, sinó anys, en què els principis democràtics, la legalitat i la legitimitat han omplert pàgines senceres, l'entrada en la fase de la unilateralitat, que es formalitzarà aquesta mateixa setmana amb l'anunci de la data i la pregunta del referèndum, comencen a aparèixer qüestions molt més pròximes als ciutadans. Per exemple, i per sobre de tot, el paper dels funcionaris de la Generalitat (uns 200.000) en l'entramat de la consulta vinculant.

De fet, les dues trinxeres, el Govern i l'Executiu central, s'ataquen posant els funcionaris com a arma llancívola. El Govern de Mariano Rajoy és conscient que els funcionaris catalans són una peça clau en el full de ruta independentista i confia que no sucumbeixin a les pressions de la Generalitat davant el referèndum. Per això, veu important recordar que la primera obligació d'un empleat públic és la "lleialtat" a la Constitució i que el seu incompliment pot portar a incórrer en responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals. Així es recull en un dels argumentaris interns de què disposa la Moncloa.

L'Executiu del PP confia que els funcionaris no s'arriscaran a possibles sancions. Això sí, diverses preguntes sobrevolen la polèmica. ¿Quants funcionaris es necessiten? ¿Quants milers estan disposats a córrer el risc d'haver de retre comptes, després amb la justícia?

LLEIALTAT A LA CARTA MAGNA

Divendres passat, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va ser preguntat expressament pel paper que esperen dels funcionaris si es convoca el referèndum i va dir que no dubtava que complirien amb la llei i "amb el que ordena el Tribunal Constitucional".

En aquest sentit, subratllen que els funcionaris públics que infringeixin aquest "essencial deure de lleialtat" a la Carta Magna poden incórrer en responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals.

Notícies relacionades

Fa uns dies, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va acusar el Govern de Rajoy de voler "amenaçar" els funcionaris i va dir que, davant el procés polític que viu Catalunya, "preservaran i protegiran els treballadors públics", sense posar-los "en risc".

El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha assegurat avui que el Parlament i el Govern treballen "per donar cobertura legal al referèndum" i que també es donarà "cobertura als treballadors públics durant l'organització" d'aquesta votació.