PROGRAMA ALTERNATIU PER AL DEBAT DE LA MOCIÓ

La proposta de Pablo Iglesias: que el Govern no pugui nomenar a dit el fiscal general

Podem ja treballa en un programa alternatiu per al debat de la moció de censura

El seu objectiu és proposar "un nou contracte social per a Espanya"

 

  / AP / FRANCISCO SECO

3
Es llegeix en minuts

El líder de Podem, Pablo Iglesias, proposarà en el programa alternatiu que presentarà durant el debat de la moció de censura a Mariano Rajoy que el Govern no pugui "nomenar a dit" el fiscal general de l'Estat i que l'hagi de designar entre una terna elegida prèviament pel Congrés.

Aquesta serà una de les propostes que el secretari general de Podem, com a candidat alternatiu a la Presidència, inclourà en el seu programa de Govern dins d'un bloc de mesures per combatre la corrupció i garantir la independència judicial, segons expliquen fonts de la formació morada.

Una altra iniciativa que plantejarà davant el Congrés serà el canvi d'adscripció de la Policia Judicial perquè passi a dependre "funcionalment i orgànicament" dels jutjats que investiguen els casos de corrupció, i no del Ministeri de l'Interior.

De cara al debat de la moció de censura fixat per al 13 de juny, Iglesias està treballant juntament amb els seus aliats de les confluències en una bateria de propostes, que van "més enllà" del programa d'Units Podem i que aposten per "un nou contracte social per a Espanya", recalquen les fonts de la direcció.

Respecte a l'elecció del fiscal general, el model que plantejarà Iglesias suposaria que el Govern hauria de nomenar el cap de la fiscalia entre una terna elegida per majoria al ple del Congrés, i no serviria la simple valoració d'idoneïtat del candidat proposat per l'Executiu que es fa ara a la comissió de Justícia sense caràcter vinculant.

Així, el Congrés hauria d'elegir prèviament tres juristes entre els proposats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Fiscal, i amb l'obligació que un dels tres fos dona.

Una modificació per desvincular el fiscal general del Govern que creuen que s'ha demostrat més necessària després del qüestionament de la fiscalia i del seu màxim representant, José Manuel Maza, que ha arribat a ser reprovat pel Congrés per les seves suposades ingerències en casos de corrupció política.

Podem recorda, a més, que Maza és responsable del nomenament del ja ex fiscal en cap anticorrupció Manuel Moix, que la setmana passada va dimitir arran de fer-se pública la seva participació en una societat familiar radicada a Panamà.

Serà inevitable, per tant, que els noms de Maza, Moix i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, planin repetidament sobre el debat de la moció; encara que Iglesias creu que "això ja no se soluciona amb dimissions, sinó desallotjant del poder el PP".

En el seu programa, el líder de Podem portarà així mateix un canvi perquè la Policia Judicial i els pèrits depenguin "funcionalment i orgànicament dels jutjats i la fiscalia", òrgans que tindrien així el control de totes les investigacions policials en les instruccions penals, sense intervenció del Ministeri de l'Interior.

"D'aquesta manera, tant s'evitarà la destitució dels agents considerats 'incòmodes' com s'assegurarà la imparcialitat de les seves investigacions", subratllen fonts de la direcció morada.

Per combatre la corrupció dels polítics, Iglesias també rescatarà algunes mesures emblemàtiques de Podem.

Proposarà una llei "contra les portes giratòries" per prohibir que les persones que hagin exercit com a alts càrrecs a l'Administració puguin ocupar durant 10 anys càrrecs en consells d'administració d'empreses estratègiques.

I una nova llei de finançament de partits que limiti l'endeutament bancari, estableixi restriccions a les donacions d'immobles i acabi amb les donacions anònimes.

Però la seva intervenció en el debat de la moció de censura a Rajoy no es limitarà a la presentació d'un programa de Govern.

Notícies relacionades

"Iglesias farà valer la seva formació acadèmica per fer un repàs històric d'alguns mals permanents de la política Espanyola, com l'apropiació patrimonialista de l'Estat per part de les elits econòmiques sobre les quals descansa la corrupció, i proposar solucions concretes", assenyalen les fonts consultades.

Amb aquests arguments, Iglesias intentarà demostrar que la moció de censura és un 'imperatiu moral' davant una situació d'excepcionalitat i presentar-se com una 'alternativa' real, malgrat que la iniciativa fracassarà al Congrés per la falta de suports parlamentaris.