ENTREVISTA AMB EL DIPUTAT DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT

Joan Josep Nuet: "No es pot imposar la visió unilateral de Junts pel Sí"

zentauroepp38699316 barcelona 01 06 2017 entrevista con el diputado joan josep n170604184318

zentauroepp38699316 barcelona 01 06 2017 entrevista con el diputado joan josep n170604184318 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una setmana abans de declarar com a investigat per les resolucions del Parlament a favor del referèndumJoan Josep Nuet assistirà aquesta dimarts a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum que pot evidenciar el divorci del matrimoni de conveniència dels comuns i els independentistes.

El van encausar per les seves declaracions als mitjans. ¿Se'n penedeix?

No. Vaig dir que tots els meus companys eren tan innocents com jo. No hi havia voluntat de trencar la Constitució o de desobeir el TC, que serien paraules majors; en el meu cas es va reconèixer, ¿per què en el d'ells no? Això és un malson que no s'hauria d'haver produït mai.

¿Com valora que càrrecs electes s'arrisquin a penes de presó per autoritzar una votació parlamentària? 

És una excepcionalitat democràtica en el marc europeu. Que un debat d'idees, un text sense conseqüència jurídica, porti a un procés penal contra càrrecs electes és la vulneració democràtica més important que s'ha produït al nostre país en anys i podria ser l'inici d'un camí molt perillós i que ens podria portar a repensar el marc de drets i llibertats dels últims 40 anys. Quan al costat de les idees hi ha la possibilitat de presó, és una via autoritària. Fa poc era inimaginable i avui és una realitat. És una cosa que em preocupa, que m'aterreix. Però jo estic disposat a assumir el que sigui. 

"Quan al costat de les idees hi ha la possibilitat de presó, és una via autoritària. És un malson que no s'hauria d'haver produït mai"

¿Com reaccionarien els comuns si se'l condemna?

La meva posició no és individual sinó col·lectiva, tinc el suport del meu grup parlamentari i del meu espai polític, que han condemnat de manera clara i flagrant aquesta manipulació del poder judicial a mans de l'Executiu. Com que el PP no té prou vots a Catalunya, utilitza els tribunals amb objectius polítics. S'ha de parar els peus a la deriva antidemocràtica del PP.

¿La seva militància entendria que s'alineessin al costat del PSC, el PP i C’s en contra del referèndum unilateral?

El nostre espai és una bona foto de la Catalunya real, que és molt plural. Les nostres contradiccions no són perquè no siguem coherents, sinó perquè som plurals. No volem de cap manera participar o avalar el xoc de trens. El problema és l'immobilisme del PP.

"El referèndum és irrenunciable, no rebaixarem les nostres condicions perquè són imprescindibles"

¿La reunió d'aquest dimarts del Pacte Nacional pel Referèndum marca el final del matrimoni de conveniència pel referèndum entre independentistes i comuns?

La reunió de dilluns passat va ser un toc d'atenció a una manera de fer que no és correcta: pensar que el full de ruta de JxSí i la CUP és el full de ruta de Catalunya. No sortirem del full del Pacte Nacional: fer un referèndum amb condicions democràtiques, reconegut per la comunitat internacional, però també pel mateix poble de Catalunya. Fer una cosa ben feta. La reunió d'aquest dimarts crec que serà clarificadora, important per saber els següents passos. No és possible fer un pas més si no és dialogat. Fins ara s'han seguit els 'tempos' de les necessitats polítiques i electorals de JxSí. Això s'ha acabat. Hem d'entrar en la gestió dels 'tempos' del conjunt del país. El Pacte és un bon espai per complementar visions, però no es pot imposar la visió unilateral de JxSí. Entre esperar eternament i les urgències electorals d'un espai polític en crisi hem de trobar el punt mitjà.

¿Quin paper hauria de jugar el seu espai si se celebra el RUI?

Hem treballat tant pel referèndum que no vull imaginar que quedi en no res. El referèndum és irrenunciable, però valorarem si les nostres condicions s'han complert; no rebaixarem les condicions perquè són imprescindibles des d'un punt de vista de la qualitat democràtica, de participació i reconeixement internacional d'un fet històric. Si no es compleixen estaríem davant una cosa irreconeixible. 

"Fins ara s'han seguit els 'tempos' de les necessitats electorals de JxSí. Això s'ha acabat"

Notícies relacionades

¿S'arribarà a celebrar aquest any el referèndum?

Crec que passaran coses però el que no sé és si hi haurà referèndum d'autodeterminació. Es poden fer moltes coses. Primer que expliquin el que volen fer. Els comuns no pensem en les eleccions sinó al 100% en el referèndum, que es faci bé. Potser hi ha gent a qui tot li val, és possible que hi hagi càlcul electoral al setembre. Espero que ningú de la Generalitat pensi en termes preelectorals.