EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Pacte pel Referèndum evitarà avalar la via unilateral del Govern

Els seus integrants tampoc censuraran la decisió de l'Executiu de Puigdemont

Fonts de la plataforma es mostren convençuts de l'èxit de la convocatòria

rjulve37132293 barcelona  01 02 2017 reunio pacte nacional pel referendum e170201185341

rjulve37132293 barcelona 01 02 2017 reunio pacte nacional pel referendum e170201185341 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La reunió d'aquest dimarts del Pacte Nacional pel Referèndum no avalarà la decisió del Govern d'emprendre el camí del referèndum d'autodeterminació de forma unilateral... Però tampoc avalarà el contrari. Segons fonts de la plataforma, la cita al Parlament serà un èxit per una raó de pes: no hi haurà decisions que puguin provocar una fractura d'un organisme tan plural que acull sindicats, patronals, entitats socials, culturals i esportives i partits i institucions.

Segons fonts sindicals i de les entitats socials consultades per EL PERIÓDICO, cap d'elles estaria en disposició de posar els seus associats davant la tessitura de recolzar una consulta unilateral. De fet, la presència de moltes d'aquestes entitats al Pacte es deu al fet que el manifest que han firmat més de mig milió de ciutadans en cap moment va més enllà de la necessitat de portar a terme un referèndum "políticament vinculant i efectiu". S'evita parlar d'unilateralitats. És més, el text apel·la "als governs de Catalunya i de l'Estat a superar les dificultats polítiques i els apriorismes i arribar finalment a l'acord" que fixi les condicions i garanties per celebrar la consulta.

Entre les entitats, per exemple, hi ha la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa 3.000 associacions de suport a ciutadans i col·lectius en risc d'exclusió. Fonts de la direcció de la Taula expliquen que difícilment podrien decidir passar a la via unilateral sense el consens dels seus associats, entre els quals hi ha tendències totalment transversals políticament. "Seria molt difícil anar més enllà del que s'ha anat fins ara", expliquen aquestes fonts en relació amb el manifest genèric a favor de l'eina democràtica del referèndum.

LA PLATAFORMA SEGUIRÀ ENDAVANT

"El Pacte no pot estar per la unilateralitat ni en contra", expliquen representants de la plataforma, que sostenen que la reunió d'aquest dimarts serà positiva perquè ningú posarà els seus integrants en la tessitura d'escollir. "¿Com li pots demanar a una Unió de Corals o als sardanistes si estan o no per la unilateralitat?", es pregunten aquestes fonts. Afegeixen que només els partits defensen posicions polítiques diferents sobre l'articulació concreta del referèndum. "I el Pacte no és dels partits", afegeixen.

ELS COMUNS SEGUIRAN DINS

Notícies relacionades

En aquest sentit, donat que el més probable és que el Pacte decideixi dimarts seguir els seus treballs d'impuls i promoció de la consulta com a via d'aprofundiment democràtic, és de preveure que els comuns no es despenjaran d'aquesta iniciativa que es va forjar el desembre del passat any i és hereva del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, una plataforma que també era prou genèrica per abraçar partits independentistes i no independentistes.

Una altra cosa serà que els comuns deixin d'avalar el camí unilateral que s'iniciarà immediatament la setmana que ve després de la reunió del Pacte, quan el president Carles Puigdemont, en un acte que es preveu coral, anunciï la data i la pregunta del referèndum.